Museerna vädjar: Sluta säga ”mumie”

Foto: Klafubra CC BY-SA 3.0
  • Söndag 29 jan 2023 2023-01-29
E-post

Flera brittiska museer slutar använda ordet ”mumie” för att beskriva de mytomspunna kvarlevorna från forna Egypten. Istället har man börjat använda termen ”mumifierad person” eller refererar till mumien med individens namn, rapporterar CNN.

Anledningen till den nya termen uppges vara att man vill understryka att det är en en gång i tiden levande person som man beskriver.

Dessutom vill man distansera sig från mumier i populärkulturen, som tenderat att ”underminera deras mänsklighet” genom att porträttera dem som ”övernaturliga monster”. Så berättigade Jo Anderson, som jobbar på Great North Museum i Newcastle, språkändringen på hennes museum i ett blogginlägg från 2021.


Boris Karloff i filmen Mumien vaknar (1932). Foto: Public Domain

Även i Sverige har Medelhavsmuseet i Stockholm börjat använda nya termer för att beskriva deras åtta mumier.

– Vi har valt att kallade dem för mumifierad man, kvinna eller barn. Det gör vi för att lyfta fram att det är människor det handlar om, säger Sofia Häggman, egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet, till Aftonbladet.

I likhet med sin brittiska kollega nämner hon också populärkulturen som en anledning till namnbytet.

– I populärkultur framställs ofta mumier i paritet med fiktiva varelser. Därför kan det vara bra att använda termen mumifierad på museer, säger Häggman.

Läs även: Militärmuseum vädjar: Sluta ha sex i våra lokaler

Läs även: Woke-professor sågar astrofysiken: ”Genomdränkt i systematisk rasism”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag