Woke-professor sågar astrofysiken: ”Genomdränkt i systematisk rasism”

Bild: Colorado Collage/Nasa
  • Tisdag 17 jan 2023 2023-01-17
E-post 665

Den moderna astrofysikens institutioner är ”genomdränkta i systematisk rasism och vit överhöghet”. Det menar Natalie Gosnell, professor i fysik vid Colorado College, i en intervju med universitetets tidning. 

– Som astrofysiker är jag en produkt av institutioner som är genomdränkta i systematisk rasism och vit överhöghet. Den vita överhöghetens grundsatser dyker upp i individualism och exceptionalism och perfektionism, säger Gosnell till tidningen och fortsätter:

– Det är antingen-eller-tänkande, och det finns ingen subtilitet, det finns ingen gråzon. Allt detta manifesteras i hur vi tänker på vår forskning, och vad som räknas som god forskning, vad som räknas som viktig forskning.

Läs även: Woke serietidning med bisexuell Stålmannen läggs ned – sålde uselt

Gosnell egna senaste projekt ”The Gift” beskrivs som en blandning av ”kreativitet och vetenskap”, och är en installation med ljud- och bild-stimuli samt en bok av Gosnell och hennes medarbetare Janani Balasubramanian och Andrew Kircher.

”The Gift” är en berättelse om två dubbelstjärnor, där den ena överför sin massa till den andra stjärnan när den sväller upp och dör – och på på så sätt skänker nytt liv till sin tidigare partner.

Ett annat sätt att se på fenomenet dubbelstjärnor än den gängse, där den mottagande stjärnan brukar jämföras med vampyrer och kannibaler, menar Gosnell.

– Jag tror det är för att vetenskap och konst har blivit så separerade, och att det finns systematiska problem inom vetenskapen, de metaforer man ofta väljer är väldigt våldsamma och hypermaskulina, säger hon.

Läs även: Johnny Rotten sågar woke

Läs även: Vänsterpartiets valstrategi: Överge woke

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag