Muslimsk lärare vägrade skaka hand på föräldramöte – här är pappans brev till rektorn

Genrebild. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 18 maj 2018 2018-05-18
E-post 1845

SVERIGE En kvinnlig muslimsk lärare vägrade ta en pappa i hand på ett föräldramöte. Enligt pappan ska hon ha hänvisat till sin religion. ”Jag blev helt stum. Jag tänkte, det här händer väl inte i Sverige på en skola som ska vara religionsfri”, skriver han i ett mejl till skolans rektor.

Händelsen inträffade i september 2016 på en grundskola i en ort i Jönköpings län. Pappan berättar i ett mejl till skolans rektor att han och hans fru var kallade till föräldramöte. Vid skolan välkomnades de av tre lärare – samtliga tog dem i hand. När de kom till klassrummet gick de för att hälsa på den muslimska läraren. Enligt pappan ska hon ha hälsat på hans fru, men vägrat skaka hand med honom.

– När jag hälsade och skulle ta i hand så drog hon bort handen och sa: ”Jag hälsar inte på män genom att ta i hand, det är emot min religion och tro”, skriver pappan.

– Jag blev helt stum. Jag tänkte, det här händer väl inte i Sverige på en skola som ska vara religionsfri. Jag känner mig kränkt av hennes bemötande. Hur ska jag kunna lita på att hon är korrekt när hon ska undervisa mitt barn i skolan?

Nyheter Idag har tagit del av pappans mejl:

Värnamo Nyheter har pratat med rektorn om händelsen. Hon berättar att hon kallade upp läraren på ett möte efter att ha läst pappans mejl. Rektorn berättar att läraren blev ledsen av att pappan känt sig kränkt av hennes vägran att skaka hand. Sedan ringde läraren upp pappan och förklarade att det inte var meningen att kränka honom.

– Hon förklarade att det var hennes tro som gjorde att hon tog hans fru i hand men inte honom eftersom han är en man, säger rektorn till Värnamo Nyheter.

– Jag pratade också med pappan och han var nöjd med samtalet med henne. Han var mest bekymrad över att hon skulle göra skillnad på pojkar och flickor i klassen. Men hon tar pojkar i hand eftersom det handlar om barn. I hennes värld handlar det om att vuxna män och kvinnor inte ska ha någon kroppskontakt.

Frågade du henne om hon kunde tänka sig att ta män i hand?

– Ja, det gjorde jag. ”Jag kan inte ta män i hand”, sade hon. Jag ställde inga ultimatum.

Så här fick hennes religion styra?

– Handhälsning eller inte handhälsning är inte mitt huvuduppdrag som rektor. Mitt huvuduppdrag är att se till att eleverna får en god undervisning, att det är en trygg och välkomnande skolmiljö och att vi har ett bra samarbete med föräldrarna. Men jag skulle vilja ha en policy i kommunen för hur man hälsar.

Enligt Värnamo Nyheter kommer skolan inte att inleda en arbetsrättslig utredning kring den muslimska läraren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag