”Muslimskt namn” fick SVT-journalist att lämna Agenda

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 16 okt 2020 2020-10-16
E-post

STOCKHOLM SVT-journalisten Christian Catomeris lämnar Agenda-redaktionen efter söndagens partiledardebatt. Enligt Catomeris blev den utlösande faktorn att ”Hassan” fick tjäna som exempel på en ungdom på glid.

I söndagens partiledardebatt användes 13-årige ”Hassan” som ett påhittat exempel på en ungdom som valt gängkriminaliteten i stället för skolan. Frågan till partiledarna var hur man skulle få in ”Hassan” på rätt bana igen.

DN rapporterar att namnvalet ledde till att den mångårige SVT-journalisten Christian Catomeris tog beslutet att lämna Agenda-redaktionen efter sändningen.

– Det stämmer att publiceringen och användandet av ett utpräglat muslimskt namn i samband med brottslighet var den utlösande faktorn, men inte den enda orsaken till varför jag slutar, säger han till DN.

Catomeris har varit utlånad till Agenda-redaktionen men ska nu återvända till utrikesredaktionen. För DN berättar han att han varit ”obekväm med hur frågor om invandring och minoriteter hanterats av redaktionen”.

– Jag kan inte gå in på vad det rör sig om i detalj. Det handlar dock om en principiellt viktig diskussion som jag helst vill föra internt just nu, säger Catomeris.

Rolf Tardell var ansvarig för söndagens program och försvarar valet av ”Hassan”.

– Vi hade förstås kunnat välja att kalla exemplet för ”Lisa” eller ”Kajsa” men det hade inte varit sant och relevant eftersom de flesta undersökningar visar att kriminella ungdomsgäng domineras av just unga män med invandrarbakgrund, säger han till DN.

Nyheter Idag har sökt Christian Catomeris.

Läs även: Polischefen Erik Nord i stor intervju: ”Ingen som har velat ta bladet från munnen”

Läs även: Sverige skickar 225 miljoner kronor direkt i mobilerna hos Sudans befolkning

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter ett värde på det vi gör, bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag