När iransk hårdrock möter sharia – 12,5 års fängelse och spöstraff
IRAN Nikan Khosravi som frontar det iranska metalbandet Confess dömdes härom veckan till 12,5 års fängelse och 74 piskrapp för sin musik i ett land där yttrandefrihet inte står högt i kurs. En annan bandmedlem dömdes samtidigt till två års fängelse.
Det har gått 40 år sedan Ayatollah Khomeini tog makten i Iran och väsentligen förbjöd all musik som inte är godkänd av de religiösa myndigheterna, men det har inte helt hindrat framväxten av en underjordisk hårdrocksscen i landet. Ett av dessa band är Confess som sedan 2015 varit föremål för rättslig prövning på grund av sin musik och sina texter.
Läs även: SVT förklarar yttrandefrihet för barn: Man får inte kränka andra
Två av bandmedlemmarna, frontmannen Nikan Khosravi, 26, och samplaren Arash Ilkhani, 24, greps av Islamiska revolutionsgardet i november 2015 misstänkta för att bland annat ha ägnat sig åt blasfemi, att spela ”satanisk” musik och ge intervjuer till utländska radiostationer, och ett tag såg det ut som att det kunde bli tal om dödsstraff, men Khosravi har själv förklarat att de undslapp detta tack vare ett kryphål i sharia.
– Om man förolämpar profeten blir man avrättad, för han är död och kan inte försvara sig. Men om du hädar mot Gud och ifrågasätter hans existens kan han förlåta dig. Därför blev vi inte avrättade, sade Khosravi till Loudwire 2018.
Bandmedlemmarna tillbringade en dryg månad i det ökända Evinfängelset i Teheran innan de släpptes mot en borgen på runt 300 000 kronor vardera.
Läs även: SVT i blåsväder: Anklagas för att sprida propaganda för diktaturen i Iran
År 2017 dömdes Khosravi och Ilkhani till sex års fängelse vardera, men domen överklagades. I väntan på att målet skulle tas upp för behandling flydde först Khosravi och senare även Ilkhani till Turkiet. Därifrån fick bägge asyl i Norge där de numera lever.
Förra veckan föll den nya domen mot männen och Khosravi fick sitt straff skärpt till 12,5 års fängelse och 74 piskrapp, medan Ilkhani fick sitt straff sänkt till två års fängelse med hänvisning hans del i musikskapandet och för att han varit inaktiv under tiden för den rättsliga prövningen.
Enligt domen som Loudwire tagit del av utgörs Khosravis straff av 5 år för att ha förolämpat islam, 1 år för att ha propagerat mot Irans regim, 2 år för tre fall av förolämpning mot den store ledaren och presidenten, 4 år för att olovligen ha lämnat landet samt 6 månaders fängelse och 74 piskrapp för att ha producerat musik med texter som vänder sig mot regimen och för att deltagit i intervjuer med oppositionsmedia.
Confess fortsätter att göra musik, och de släppte nyligen singeln Evin som svar på domen. Den handlar om tiden i fängelset med samma namn och kan höras nedan.
Den socialdemokratiska regeringen gjorde 2017 ett statsbesök i Iran varvid ”världens första feministiska regering” kritiserades från många håll för att kvinnorna dolde sitt hår under vistelsen, men det hindrade inte handelsminister Ann Linde att även delta i 40-årsfirandet av den islamiska revolutionen på Irans ambassad i februari i år, vilket återigen väckte kritik, inte minst från exiliranier.
Läs även: Här mörkar SVT handelsminister Ann Lindes slöja på mötet i Iran
Hej där.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.