Här mörkar SVT handelsminister Ann Lindes slöja på mötet i Iran

Handelsministern döljs av en infälld bild av SVT. Fotomontage av Nyheter Idag. Foto: Ronald Verhoeven / SVT samt ion.ir
  • Söndag 12 feb 2017 2017-02-12
E-post 1973

IRAN Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde, iförd slöja, närvarar på mötet där Stefan Löfven träffar Irans president Hassan Rohani i presidentpalatset i Teheran. Men Linde och hennes slöja visas aldrig av SVT, istället har den statliga mediejätten fällt in en bild på de egna korrespondenterna precis där Linde sitter i rummet. Att handelsministern bär slöja har väckt stark kritik i Sverige.

Det är bloggaren Tobias Petersson som uppmärksammar på sin blogg att SVT förefaller mörka att Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde bär slöja när hon träffar potentater i Iran. På en bild, som publiceras av SVT, döljs Linde av en infälld bild där de utsända korrespondenterna syns instället för Linde. I ytterligare en bild som SVT publiceras, från det aktuella mötet, är bilden beskuren så att endast Ann Lindes händer syns.

”Svensk media har gjort allt för att mörka beslöjandet av de höga tjänstepersonerna från Sverige”, kommenterar Petersson i sitt blogginlägg.

Men Linde närvarar tillsammans med Löfven och Hassan Rohani. Det framgår av bilder som publiceras i iransk media där hon sitter till vänster i bild, iförd en slöja. Det hölls även en presskonferens, men inga frågor från journalister var tillåtna, rapporterar SVT.

Slöjan väcker skarp debatt

Att en svensk minister, som officiellt företräder en feministisk regering, är iklädd slöja på plats i Iran väcker starka känslor i Sverige. Detta eftersom slöjan inte är frivillig i landet, utan tvärtom, kvinnor i Iran lever under ett tvång om att bära slöja, något som flera kritiska debattörer menar står i strid med feministiska värderingar.

Liberalernas partiledare har kallat det hela för ”ett haveri för den feministiska utrikespolitiken”. Men i en intervju med Dagens Nyheter förklarar Linde att hon inte har mycket till val.

– Jag tycker inte om att bära slöja, men jag vill inte bryta mot lagen, säger hon till tidningen

Vidare förklarar Linde för tidningen att hon är ”fullständigt översköljd av rasister som attackerar mig”. Hon tror inte det är frågan om kvinnors situation i Iran som egentligen ligger till grund för kritikstormen utan att debatten istället grundas i främlingsfientlighet, berättar DN.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag