Nationalister lämnar Belgiens regering i protest mot FN:s migrationspakt

Belgiens premiärminister Chales Michel och N-VA:s partiledare Bart De Wever. Bild:Miel Peters, Vito Mancari, Wikimedia Commons
  • Måndag 10 dec 2018 2018-12-10
E-post

BRYSSEL FN:s omstridda migrationspakt splittrar nu Belgiens regering. Samtidigt har även Chile och Bulgarien anslutit sig till den växande skara länder som inte kommer att delta i pakten.

Det flamländska nationalistpartiet N-VA lämnar Belgiens regering i protest mot planerna på att underteckna FN:s ramverk för migration, rapporterar Financial Times. N-VA menar att ramverket riskerar att underminera Belgiens hårda tag mot illegal invandring.

Efter ett möte på lördagen meddelade Belgiens premiärminister Charles Michel att N-VA lämnar koalitionsregeringen, bara månader innan det belgiska valet. Michel sade också att han står fast vid beslutet att stödja migrationspakten, och att han kommer delta i FN:s möte i Marrakech, Marocko som inleds på måndagen.

Läs mer: Bieler (SD) om FN:s migrationspakt: ”Ödesdigra konsekvenser”

N-VA hade en stark roll i koalitionsregeringen, med de viktiga ministerposterna för finans, migration och inrikes. Michel sade att två ministerposter skulle tillsättas för att garantera stabilitet. Det belgiska valet är planerat till maj, men kan komma tidigare om Michel inte lyckas hålla ihop regeringen.

N-VA leder i opinionsmätningar i Flandern, där man samtidigt pressas av det mer radikala nationalistpartiet Vlaams Belang.

Även Chile och Bulgarien drar sig ur migrationspakten

Samtidigt meddelar Chiles regering att man drar sig ur migrationspakten, rapporterar Reuters. I en intervju med El Mercurio sade inrikesministerns sekreterare Rodrigo Ubilla att man inte kommer att delta i FN:s möte i Marrakech.

– Vår ställning är klar. Vi har sagt att migration inte är en mänsklig rättighet. Länder har rätt att besluta om inresekrav för utländska medborgare, säger Ubilla.

Den chilenska regeringen har intagit en strikt hållning i invandringsfrågan genom hårdare visumkontroller, deportering av kriminella migranter och ett program för repatriering av haitiska migranter.

Läs även: Polen med flera nobbar FN:s globala migrationsavtal

Den 5 december meddelade även Bulgarien att man inte kommer att underteckna ramverket.

– I det här läget anser Bulgariens regering att beslutet att inte delta i pakten för säker, ordnad och reguljär migration i största utsträckning skyddar landets och dess medborgares intressen, meddelade den bulgariska regeringen.

Tidigare har USA, Ungern, Österrike, Polen, Tjeckien, Kroatien, Slovenien, Australien, Schweiz, Israel, Grekland, Slovakien, Italien, Kina, Japan, Sydkorea och Danmark valt att inte delta i pakten, medan den svenska övergångsregeringen planerar att underteckna ramverket.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag