Nederländernas regering faller efter bråk om migrationspolitiken
Nederländernas regering, som leds av liberal-konservativa Folkpartiet för frihet och demokrati, avgår meddelar premiärminister Mark Rutte. Anledningen är att partierna i den regerande koalitionen inte kan enas om landets migrationspolitik, rapporterar BBC.
Koalitionen mellan Ruttes parti, liberala D66 och två kristdemokratiska partier tillträde i januari 2022 efter föregående års parlamentsval. Partierna i koalitionen har emellertid under en längre tid varit oense om migrationspolitiken, där Rutte och hans parti vill begränsa migrationen.
Asylansökningarna till Nederländerna steg till över 47 000 förra året, och i år förväntas omkring 70 000 ansökningar. Rutte har försökt genomdriva ett tak på max 200 anhöriginvandrare per månad, vilket de övriga partierna i koalitionen motsätter sig.
Rutte bekräftade att koalitionen fallit på en pressträff på fredag kväll, då han sade att han kommer lämna in sin avgångsansökan till Kung Willem-Alexander på lördagen. De sittande ministrarna kommer fortsätta sitt arbete i en övergångsregering fram till nästa val, som enligt lokala medier planeras till november.
– Alla parter har gått långt för att hitta en lösning, men åsiktsskillnaderna om migrationen är olyckligtvis omöjliga att överbrygga, säger Rutte enligt BBC.
Mark Rutte har varit partiledare sedan 2006 och nederländsk premiärminister sedan 2010, vilket gör honom till den nederländska premiärminister som suttit längst på sin post.
Bonderörelsen BBB, som blev största parti i det nederländska överhuset i ett val i mars, säger att de inte kommer delta i en regering under Rutte.
BBB bildades så sent som 2019 i protest mot den nederländska regeringens planer på att kraftigt skära ned på nederländsk djurhållning för att reducera landets kväveutsläpp. Böndernas demonstrationer har pågått sedan 2019 och bland annat bestått av olika blockader.