Netflix totalsågas när Kleopatra blir svart

Bild: Faksimil Youtube
  • Söndag 16 apr 2023 2023-04-16
E-post 0

Streamingjätten Netflix totalsågas för sin kommande produktion ”Queen Cleopatra” om den berömda egyptiska drottningen. I miniserien, som har premiär den 10 maj, porträtteras nämligen drottning Kleopatra VII av den svarta skådespelaren Adele James.

Problemet med det är att Kleopatra av allt att döma var vit. I de porträtt som finns av henne avbildas hon med ljus hudfärg, och den ptolemeiska dynastin som hon tillhörde kom ursprungligen från Makedonien.

Filmen, som marknadsförs som en ”dokumentärserie” av Netflix, produceras av Will Smiths hustru Jada Pinkett Smith för Netflix under-plattform Strong Black Lead som går ut på att lyfta fram svarta personer.

–  Vi får inte ofta se eller höra berättelser om svarta drottningar, och det var väldigt viktigt för mig, liksom för min dotter och för mitt samhälle, att få möjlighet att känna till dessa historier för det finns tonvis! Kleopatra är en drottning många känner till, men inte hennes sanning, säger Pinkett Smith enligt Radio Times.

När Strong Black Leads Twitterkonto tweetade om projektet fick tweeten hela 10 000 så kallade quote-tweets, de allra flesta starkt kritiska till att Kleopatra framställs som svart.

Tweeten får även ett stort antal kritiska svar.

Läs även: Nomineras inte till Oscar – anklagar för rasism

I filmens trailer nämns att Kleopatra hörde till den ptolemeiska dynastin som ursprungligen kom från Makedonien, men därefter hävdar två personer att Kleopatra trots det var svart.

–  Jag föreställer mig att hon hade krulligt hår som mig, och en liknande hudfärg, säger en färgad person i trailern.

–  Jag minns att min mormor sa till mig ”jag bryr mig inte om vad de lär dig i skolan, Kleopatra var svart”, säger en svart kvinna.

I trailerns kommentarfält på Youtube totalsågas påståendet att Kleopatra var svart.

”Som egyptier anser jag denna kulturella appropriering extremt kränkande. Jag vet att jag låter som en Twitter-användare, men herregud, detta blir löjligt. Först insisterar afrocentristerna på att egyptierna är svarta och att dagens invånare i Egypten är ockupanter. Och nu porträtteras Kleopatra, en grekisk kvinna, som svart? LOL sluta försöka stjäla vår historia” skriver en användare.

”Den här trailern fick mig bokstavligen att gråta. Jag har tillbringat år på universitetet med att förstå, studera, analysera antika texter och mer. Att se detta är en riktig förolämpning mot historiker. Denna trailer sårar mig djupt med vetskapen om att de tusentals dollar jag spenderade på min utbildning betyder absolut ingenting jämfört med någon som är känd för bokstavligen ingenting” skriver en annan användare, med hänsyftning på filmens producent Jada Pinkett Smith.

Nyligen kritiserades en film om Kleopatra av motsatta skäl. Då ansåg flera att huvudrollsinnehavaren Gal Gadot, som är från Israel, var för vit för att spela den egyptiska drottningen. Filmen Cleopatra med Gal Gadot har ännu inte haft premiär.

Kleopatra VII och den ptolemeiska dynastin

Den Ptolemeiska dynastin grundades av Ptolemaios I Soter, som var en av Alexander den stores generaler. Efter Alexanders död 323 f kr blev Ptolemaios ståthållare för det erövrade Egypten, och efter en period av inbördeskrig i Alexanders erövrade rike gjorde sig Ptolemaios till farao för Egypten år 305 f kr. Han regerade fram till sin död år 282 f kr.

Kleopatra VII blev den ptolemeiska dynastins sista härskare. Hon blev drottning över Egypten år 51 f kr, först som samregent med sin bror och make Ptolemaios XIII. Under inflytande av ministern Potheinos fördrev Ptolemaios sin syster, men hon återtog makten med hjälp av sin älskare, den romerska generalen Julius Caesar, som hon även ska ha fått sonen Cesarion tillsammans med.

Efter mordet på Caesar inledde Kleopatra ett förhållande med Caesars general Marcus Antonius. De fick tre barn tillsammans, och tog sina liv efter att Antonius förlorat det romerska inbördeskriget mot Octavianus, som blev Roms första kejsare under namnet Augustus.

Kleopatra VII har för eftervärlden blivit den mest berömda egyptiska härskaren under tidsperioden, bland annat tack vare William Shakespeares pjäs Antony and Cleopatra. Flera andra berömda dramatiker, som George Bernard Shaw och Théophile Gautier, har skrivit verk om Kleopatra, hon har porträtterats på film av Elisabeth Taylor, och är en återkommande bifigur i den franska serien Asterix.

Läs även: Problemet med Hollywoods version av woke

Läs även: Öljätte tappar 5 miljarder dollar efter sågat samarbete med trans-influencer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag