Norell: ”Vi medborgare ska känna att vi inte är säkra någonstans”
FRANKRIKE Efter skottlossningen vid en fransk julmarknad på tisdagskvällen jagar polisen en misstänkt gärningsman, och ärendet utreds som ett terrorbrott. Terrorforskaren Magnus Norell ser att attacken följer ett välbekant mönster – men varnar samtidigt för ett större hot.
29-årige Cherif Chekatt jagas av fransk polis misstänkt för att ha skjutit ihjäl tre personer och skadat ett tiotal andra vid attacken nära julmarknaden i Strasbourg. Chekatt, som är född i staden men har marockansk bakgrund, var känd av säkerhetspolisen sedan tidigare som en religiös extremist och potentiell säkerhetsrisk.
Läs mer: Islamist jagas efter misstänkt terrorattack på julmarknad i Strasbourg – minst tre döda
När Nyheter Idag talar med Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat terrorism, vill han inte spekulera kring motivet till det aktuella dådet, och han understryker att det än så länge rör sig om en misstänkt terrorattack. Att dådet skedde vid just en julmarknad vill han inte fästa någon särskild vikt vid.
– Jag tror man ska rikta in sig på det faktum att ”mjuka mål”, där folk rör sig normalt och gör normala saker, är den typen av mål som är intressanta i det här sammanhanget, säger Magnus Norell.
Han påpekar att terrorister under ganska lång tid har riktat in sig på så kallade mjuka mål som tunnelbanor, konserter, restauranger och dylikt. Alltså platser där många människor rör sig och är sårbara. I Sverige såg vi exempel på det i terrorattacken på Drottninggatan mitt i centrala Stockholm.
– Det är för att vi medborgare ska känna att vi inte är säkra någonstans. Det är liksom terrorns idé, säger Magnus Norell.
Trots det fasansfulla i att vem som helst av oss kan råka ut för ett attentat av det slag som skedde i Strasbourg menar Norell att vi i Sverige står inför ett större hot: den icke-militanta islamismen.
Bli PLUS-medlem och läs resten av vår intervju med Magnus Norell!