Islamist jagas efter misstänkt terrorattack på julmarknad i Strasbourg – minst tre döda

Foto: Twitter
  • Onsdag 12 Dec 2018 2018-12-12
E-post 1428

FRANKRIKE Islamisten Cherif Chekatt misstänks ha skjutit ihjäl minst tre människor och skadat ett tiotal på julmarknaden i Strasbourg på tisdagskvällen. Chekatt är tidigare känd av både polis och säkerhetstjänst och finns enligt uppgifter på en säkerhetslista med över 10 000 andra radikaliserade. 350 poliser och anställda inom rättsväsendet jagar gärningsmannen som under natten mot onsdag befann sig på fri fot.

 

Den traditionsenliga julmarknaden i Strasbourg blev ett inferno på tisdagskvällen. En terrorist öppnade eld strax efter klockan åtta utanför julmarknaden vid Place Kleber, centralt i Strasbourg.

Därefter konfronterades skytten, som identfierats som 29-årige islamisten Cherif Chekatt, vid två tillfällen av den lokala polisen i skottväxlingar. Efter den andra skottväxlingen flydde Chekatt i en taxi som han kapat. Taxichauffören, som undkom oskadd, har senare berättat för polis att Chekatt var skadad när han kom in i taxin, sannolikt från skottväxlingen med polis.

Enligt Strasbourgs borgmästare har tolv människor skadats. Sju av dem uppges vara allvarligt skadade, uppger The Mirror.

350 anställda inom polis- och säkerhetstjänst jagade under onsdagsmorgonen Cherif Chekatt.

Cherif Chekatt har tidigare dömts för flera olika brott, bland annat rån. Han skulle på tisdagsmorgonen gripas i sin lägenhet misstänkt för försök till mord. Chekatt var försvunnen men i lägenheten hittades enligt Le Figaro granater.

Cherif Chekatt är född och uppvuxen i Strasbourg och har marockansk bakgrund. Han finns på en fransk säkerhetslista med 26 000 namn där 10 000 uppges vara radikaliserade. Cherif Chekatt registrerades 2016 på listan av franska säkerhetspolisen enligt en källa till Le Figaro och är en misstänkt säkerhetsrisk och extremist med radikala islamistiska åsikter.

Dådet utreds som ett terrorattentat men polisen undersöker också ett alternativt motiv enligt Le Figaro om att Cherif Chekatt spårat ur när han insåg att han skulle gripas som misstänkt för mordförsök och att han utförde attacken i förtvivlan.

Redan i december 2000 planerades ett islamistiskt terrorattentat mot den berömda julmarknaden i Strasbourg. Det stoppades. Julmarknaden har allt sedan dess men också på grund av den allmänt stigande hotbilden stått under tung bevakning.

Trots det lyckades Chekatt ta sig in och mörda minst tre människor.

EU-parlamentet som har sina förhandlingar i byggnaden i Strasbourg den här veckan försattes omedelbart i säkerhetsläge. Samtliga människor hölls under tisdagskvällen inne på de restauranger och liknande där de befann sig innan centrala Strasbourg säkrats.

Författaren och Lundapolitikern Ann Heberlein (M) uppmanar till kamp mot terrorn.

 

Terrorforskaren Magnus Ranstorp, forskningsledare på Cats, en avdelning av Försvarshögskolan, konstaterar att Cherif Chekatt fanns registrerad på en säkerhetslista.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag