Norsk statsmedia: 47 procent av alla barn som utsätts för våld inom familjen tillhör invandrarfamiljer

Montage: Nyheter Idag
  • Onsdag 19 sep 2018 2018-09-19
E-post 300

NORGE När norska NRK granskade domar i fall av våld mot barn inom familjen fann de att nästan hälften av barnen kom från invandrarfamiljer.

I Norge har NRK, deras motsvarighet till vårt SVT, genomfört en undersökning där de granskat alla domar från mars, april och maj i år, där barn har varit målsägande mot sina närmaste. Undersökningen omfattade 85 domar, med totalt 135 barn inblandade. Av dessa var 63 procent födda i invandrarfamiljer, det vill säga hela 47 procent, trots att andelen invandrare i Norge ligger på ungefär 15 procent. Av dessa kommer ungefär hälften från andra västländer.

– Det är oroväckande, men dessvärre inte överraskande. Vi har länge haft klart för oss att det förekommer mycket våld i invandrarfamiljer, säger Jon Engen-Helgheim, invandringspolitisk talesman för Framstegspartiet, till NRK.

Bli PLUS-medlem och läs om:

– vilka som är de vanligaste länderna

– att överrepresentationen av invandrare inte gäller alla typer av brott inom familjen

– tänkbara förklaringar

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag