Norska NRK-journalisten totalsågar svenska journalistkåren: ”Bedrövligt”
STOCKHOLM Nyheter Idag har talat med den norske journalisten Anders Magnus från NRK som gjort det uppmärksammade reportaget från Järvafältet som kommit att bli en snackis i Sverige. – Jag tycker det är bedrövligt att inte svenska journalister varit mer upptagna med reella problem i sitt eget land, säger han till Nyheter Idag.
Under torsdagen berättade Nyheter Idag att nationalekonomen Tino Sanandaji och statsvetaren Lisa Pelling möttes i en debatt i SVT Aktuellt med anledning av ett Norskt reportage från svenska förorter vid Järvafältet i norra Stockholm. Reportaget har väckt stor debatt i Norge och i Sverige har det skapat viss diskussion, främst i sociala medier.
I Aktuelltstudion menade Pelling att den här typen av reportage är problematiskt och att de kan bidra till att göra problemen ännu värre.
– Den här typen av reportage förstärker den här bilden i det omgivande samhället att ungdomar i förorten är farliga, inte är personer som man vill släppa in på inneställena, inte personer som man vill släppa in på universiteten eller som arbetsgivare är intresserade av att rekrytera. Det förstärker utanförskapet och det gör sådana här reportage problematiska, förklarade hon.
Anders Magnus: ”Hjälper inte att vara tyst om det”
Men när Nyheter Idag ringer till Anders Magnus på norska NRK för att fråga om han känner ett ansvar över situationen i svenska förorter, slår han ifrån sig den kritiken. Han menar istället att som journalist måste man berätta så som det är.
– Nej, jag tror hon har fel. Det är ett fåtal ungdomar som ligger bakom aggressionerna mot polisen och andra. Det problemet måste belysas och det måste debatteras. Det hjälper inte att vara tyst om det, tvärtemot så är vårt uppdrag som journalister att visa så som det är, säger han i telefonen.
Han poängterar även att det inte bara är de dramatiska videobilderna som visar situationen, utan det finns även statistik som underbygger den bild han förmedlar av svenska utsatta förorter.
– Vi har inte sagt att alla är såhär i vårt reportage, men att situationen är som den är. Vi har också tagit fram statistik om utbildning och den visar att det är en hög andel av ungdomarna i de här områdena som hoppar av skolan. Sådant måste allmänheten få veta, får man inte kännedom om det så kan man inte göra något åt det.
– Därför är det viktigt att sätta fokus på problemen för att få det löst.
Djupt kritisk till svenska journalister
I sociala medier i Sverige tycker människor att det var märkligt att det ska behövas ett team från Norge för att göra ett reportage i Järvafältet, femton minuter från SVT Aktuelltstudion. En av de personerna är riksdagsledamoten Hanif Bali (M) som adresserar just det här på Twitter.
Surrealistiskt sändning av Aktuellt, man rapporterar om en ort 15 min ifrån studion med material från Norge. https://t.co/jLh1E9w3fp
— Hanif Bali (@hanifbali) May 12, 2016
– Det har jag också reagerat på. Jag tänker att det är synd att inte svenska journalister har jobbat ordentligt med de här frågorna. Jag förstår det inte, jag tycker det är bedrövligt att inte svenska journalister varit mer upptagna med reella problem i sitt eget land, säger Anders Magnus.
Han ger även ett exempel på vad han menar är en tystnad i Svenska medier. Den 13 februari publicerar Svenska Dagbladet en debattartikel från polisinspektör Lars Alvarsjö där han berättar att ett skräckscenario är på väg att bli verklighet i det svenska rättssystemet. Sverige har inte tillräckligt med poliser och i en mängd förorter råder laglöshet där de kriminella gängen tar över, skriver han.
– Jag talade med Lars Alvarsjö, han är polisinspektör i Stockholm. Han skrev en artikel i Svenska Dagbladet om situationen för polisen. Då frågade jag honom: ”Du har väl fått stor respons från medier efter den artikeln?”. Ja, sade han. Det hade han fått. Svenska Dagbladet hade skrivit en artikel, men i övrigt var all respons från utlandet, inget från svenska journalister.
– Det är väldigt konstigt. I Norge skulle en sådan artikel skapa rubriker överallt och debatter, minst i en vecka efteråt i alla medier.
Vad får du för reaktioner i Norge om de här reportagen?
– Det är många som tycker det är viktigt att få insyn i det här. Viktigt på det sättet att vi önskar att inte hamna i en liknande situation i Norge. Diskussionen handlar om vad vi kan göra för att undvika att få det som i Sverige.
– Det är den diskussion som varit dominerande. Vad kan vi göra för att undvika det här i Norge?
Det här resonemanget som Pelling använder, att sådana här reportage förstärker en negativ bild och förvärrar problematiken. Tror du den typen av resonemang kan ha påverkat svenska journalister?
– Jag tror att i Sverige är det många som är rädda för att ta upp problem som har med invandring att göra. Man är rädd för att klumpas ihop med rasister och bruna element. Men då har man missförstått rollen som journalist. En journalist ska beskriva verkligheten oavhängigt av politiska stämningar. Vi ska gå in i verkligheten och berätta som den är. Det ska vi göra oavhängigt vad politikerna tycker. Politiken kan formas sedan efter det faktaunderlag som journalister, bland andra, är med om att skapa.
Även Anders Magnus har fått erfara hur den svenska debatten fungerar. Nyligen uppmärksammade norska Nettavisen att Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati beskyller det norska reportaget för att vara rasistiskt. Men den kritiken tar Anders Magnus lätt på, förklarar han.
– Jag har blivit beskylld av Ali Esbati, eller han menade i vart fall att reportaget var rasistiskt. Det får han gärna tycka. Men jag är inte mer rasist för det bara för att Ali Esbati säger det. Han är fri att säga så. Men jag är inte rädd för att bli kallad rasist, jag vet att jag inte är rasist.
– Men om man inte vågar att göra reportage om detta betyder det att de som i slutändan förlorar på det är de som lever i de här områdena. Folk som är rädda för kriminella elementen och så ungdomarna själva som får en dålig framtid.
En sista fråga. I sociala medier är det folk som undrar, efter de här reportagen, om det går att betala TV-avgift i Norge istället för Sverige?
– Hahaha! Ja vi tar gärna emot TV-avgifter från Sverige.