Förortsdebatt mellan Sanandaji och Pelling gav reaktioner: ”Teknisk knock-out”

Lisa Pelling (t.v) och Tino Sanandaji (t.h) möttes i SVT Aktuellt. Foto: faksimil svtplay.se
  • Torsdag 12 maj 2016 2016-05-12
E-post 459

STOCKHOLM I torsdagens SVT Aktuellt möttes nationalekonomen Tino Sanandaji och statsvetaren Lisa Pelling i debatt med anledning av ett NRK-reportage om situationen i svenska utsatta förorter. Debatten kom att väcka reaktioner i sociala medier. ”Teknisk knock-out”, skriver riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) på Twitter.

Förväntningarna var höga inför torsdagens debatt i SVT Aktuellt där nationalekonomen Tino Sanandaji och statsvetaren Lisa Pelling skulle debattera situationen i svenska utsatta förorter, inte minst med anledning av ett reportage från norska NRK som visar grov utbredd kriminalitet och laglöshet där poliser attackeras av ungdomsgäng.

Nyheter Idag har tidigare berättat att Sanandaji även var med i det norska reportaget, men när han och kamerateamet befann sig på ett café i Husby blev de hotade av ett aggressivt ungdomsgäng och tvingades lämna platsen.

”Behövs mer resurser”

För att stävja den negativa utvecklingen i de utsatta förorterna där arbetslöshet och kriminaliteten är hög menade Pelling, som till vardags är verksam på den vänsterorienterade tankesmedjan Arena Idé, att samhället måste satsa mer resurser på de här områdena. Det investeras inte tillräckligt, förklarade hon.

– Vi har sänkt skatter med 140 miljarder de senaste åren. Vi har enorma resurser i det här samhället som vi skulle kunna investera. Och det gör vi inte.

– Jag tycker att det är slående med de här reportagen, det brukar också de internationella tv-teamen också ta upp, att det är inga hål i gatan och fasaderna ser okej ut. Infrastrukturen, den som är byggd i betong, är okej. Men den sociala infrastrukturen, den håller på att krackelera.

Men den bilden höll inte Tino Sanandaji alls med om. Istället menar han att det är en negativ och kriminell subkultur som samhället måsta komma tillrätta med, en fråga som primärt ligger hos polis och rättsvårdande myndigheter.

– Just de här områdena får mycket mer resurser än andra områden, svarade nationalekonomen.

Pelling menar att NRK:s reportage förstärker utanförskapet

Men det var inte bara klassklyftor, dålig ekonomi och som Pelling poängterade, att ”pappas pengar kan öppna vilka dörrar som helst”, som var orsaken till utsattheten. Även det faktum att NRK åker ut till förorterna och filmar hur situationen ser ut är något som förstärker bilden av ett utanförskap.

– Den här typen av reportage förstärker den här bilden i det omgivande samhället att ungdomar i förorten är farliga, inte är personer som man vill släppa in på inneställena, inte personer som man vill släppa in på universiteten eller som arbetsgivare är intresserade av att rekrytera. Det förstärker utanförskapet och det gör sådana här reportage problematiska.

Inte helt oväntat menade Sanandaji, som själv är en välkänd debattör som länge kritiserat hur frågor relaterade till integration och invandring diskuteras, att det inte är reportagets fel att ungdomar har det beteende de har. Istället varnade han för en retorik som bidrar till vad han menar är att sopa problemen under mattan.

– Det är agerandet som skapar bilden. Och bilden, om den är korrekt, löser man ju inte genom att sopa det under mattan.

”Teknisk knock-out”

I sociala medier har debatten väckt reaktioner och Staffan Danielsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, skriver på Twitter att Sanandaji vann på ”teknisk knock-out”. Överlag är det många reaktioner till Sanandajis fördel, men även svenska medier och inte minst SVT får en skopa kritik samtidigt.

Nyheter Idag har samlat några av reaktionerna från kvällens debatt om situationen i svenska utsatta förorter.

Vi hittade även en Tweet som riktar kritik mot Sanandaji. Han anklagas för att mainsplaina.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag