Nu avskaffar Minneapolis polisen

Minneapolis stadsfullmäktige presenterar planen att avveckla poliskåren. Bild: Tony Webster/CC BY 2.0
  • Tisdag 9 jun 2020 2020-06-09
E-post 399

MINNEAPOLIS På söndagen bekräftade Minneapolis stadsfullmäktige att man kommer gå vidare med planen på att avskaffa stadens poliskår, som fått hård kritik efter att George Floyd dött under ett polisingripande. Förslaget har stöd av en majoritet av stadsfullmäktige.

– Vi är här för att vi hör er. Vi är här idag för att George Floyd blev dödad av Minneapolis polis. Vi är här för att här i Minneapolis och i städer över hela USA står det klart att vårat existerande system av offentlig säkerhet inte gör samhället säkert, säger stadsfullmäktiges ordförande Lisa Bender i en kommentar enligt The Appeal.

Läs även: Efter kravallerna: Minneapolis lovar att lägga ned polisen

Minneapolis borgmästare Jacob Frey har motsatt sig att lägga ned poliskåren, och när han stod fast vid sin ståndpunkt under en demonstration på lördagen blev han utskälld och hånad av demonstranter, som skanderade ”Go home, Jacob, go home” och ”Shame, shame” när Frey lämnade platsen.

Jacob Frey, som är demokrat, blev borgmästare i Minneapolis 2018, och har sedan dess reformerat stadens poliskår med bland annat ett striktare regelverk för polisens kroppskameror.

Förutom anklagelser om polisbrutalitet har Minneapolis poliskår fått kritik för att de varit dåliga på att utföra sin uppgift. År 2019 uppklarades 56 procent av alla fall av dödligt våld i staden, medan antalet våldtäkter som uppklarades var 26 procent.

Ordföranden för Minneapolis stadsfullmäktige, Lisa Bender (Demokrat) har tidigare skrivit i ett inlägg på Twitter att stadens poliskår ska ersättas den med en ”transformativ ny modell för offentlig säkerhet”.

Läs även: Ännu ingen ansökan för planerade BLM-demon i Malmö

Läs även: Zara Larsson i blåsväder efter hatattack på poliser: ”ACAB”

Bli PLUS-medlem

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag