Ännu ingen ansökan för planerade BLM-demon i Malmö

  • Tisdag 9 jun 2020 2020-06-09
E-post 319

MALMÖ Till tisdagskvällen planeras en Black lives matter-demonstration på Möllevångstorget i Malmö, men arrangören har ännu inte ansökt om tillstånd. Det säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford vid tiotiden på förmiddagen.

– Det vi vet nu är att den inte är tillståndsgiven, men vi planerar ju ändå för att det kommer mycket folk så vi håller på med inventering och så inför kvällen, säger Westford.

På Facebook har över 800 angett att de kommer att närvara på demonstrationen, och 2 000 har anmält intresse. Det är betydligt fler än maxantalet 50 som får samlas enligt gällande restriktioner. Ewa-Gun Westford säger att polisen kommer att agera utefter vad som händer under kvällen.

På torsdagen hölls en Black lives matter-demonstration på Ribersborg i Malmö där tusentals människor dök upp med slagord mot polisen. Den gången blåste polisen av demonstrationen.

Läs mer: Hat mot polisen på Malmös Black lives matter-demonstration: ”Blue lives don’t matter”

När Nyheter Idag når Ewa-Gun Westford vid 13-tiden har det fortfarande inte inkommit någon ansökan.

– Nu räknar vi med att det inte gör det. Den kan ju liksom inte komma in fem minuter innan, säger hon.

Polisen utgår från att det blir en icke tillståndsgiven demonstration och att många kommer att dyka upp.

– Vi har gjort vår inventering av personal och vi har planerat för kvällen så att vi ska ha bra förutsättningar, och vi kommer att använda dialogverktyget som det främsta och bästa.

Ewa-Gun Westford påpekar att demonstrationsfriheten väger tungt men att polisen kan upplösa tillställningen om det bedöms som en allmän sammankomst. Hon säger att polisen har beredskap för att tumultartade situationer som de i Stockholm och Göteborg kan uppkomma.

Nyheter Idag tar upp att det är en speciell situation då demonstranternas missnöje riktas mot just polisen.

– Själva grundämnet i detta är polisvåld, men det handlar ju om polisvåld i en helt annan världsdel, i ett land med helt andra förutsättningar. Så på ett sätt är det svårt att dra jämförelser. Visst finns det människor som inte gillar svensk polis men vi avhåller oss lite från den jämförelsen och försöker agera utifrån hur svensk polis fungerar. Vi lägger stor vikt vid kommunikationen och dialogen.

Läs även: Ordningslagen ger polisen rätt att neka demonstrationer under epidemier

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag