Nu blir Flams tiger litografi

Foto: Gustav Hammarskiöld/aronflam.com
  • Onsdag 23 sep 2020 2020-09-23
E-post 58

STOCKHOLM Rättegången om upphovsrättsintrång hålls på torsdag. Men Aron Flam har inte saktat ner sin produktion – den här gången i form av en litografi. 490 exemplar av en ny tiger i fångkläder har tryckts upp. – Tigern är satt i ett koncentrationsläger kan man säga, säger Flam. 

På torsdagen hålls rättegångsförhandlingen i Stockholms tingsrätt om upphovsrättsintrång. Beredskapsmuseet och Marie Andrée har anmält Aron Flam och menar att han använt Bertil Almqvists verk En svensk tiger utan lov på framsidan av sin bok ”Det här är en svensk tiger”.

Under förundersökningen har Andrée bland annat lyft misstankar om att Flam, som är av judisk börd och i sin bok kritiserar svensk eftergiftspolitik mot nazister, skulle ha kopplingar till en nazistisk organisation.

Aron Flam har kontrat med att han gjort en egen tiger och bland annat hänvisat till det undantag för parodier som finns i svensk lag.

Nu har Aron Flam låtit tillverka litografier på en ny version av sin tiger.

– Den här heter ”Det här är en svensk brottsling” och är en litografi som jag låtit göra från en meme på min Instagram, säger Flam.

View this post on Instagram

#freethetiger

A post shared by Swish 0768943737 (@aronflam) on

Hur kom du på idén att göra en litografi?

– De hävdar att det jag gör inte är konst. Nu har den tryckts på Långholmen hos Björn Lumphé som tidigare tryckt Carl Johan De Geers ”Skända flaggan”.

Litografierna ska säljas på Aron Flams hemsida.

– Björn sade att de egentligen inte kunde kosta mindre än 3 000 kronor. Men jag ville att så många som möjligt skulle kunna köpa ett exemplar. I stället förhandlade jag upp antalet litografier från 300 till 490, säger Aron Flam.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag