Nu drar Löfven i ”invandringsbromsen” – Sverige ska få EU:s tuffaste asylregler

Foto: Regeringen/ Detalj ur SD:s kampanjfilm inför riksdagsvalet 2010.
  • Tisdag 24 nov 2015 2015-11-24
E-post 6550

STOCKHOLM Regeringen drar nu i ”invandringsbromsen” i ett desperat försök att förhindra att det asylkaos som uppstått under de rödgrönas dryga år vid makten förvärras ytterligare. – Syftet är att skapa ett andrum för svenskt flyktingmottagande, säger statsminister Stefan Löfven.

Ålderstester av ensamkommande flyktingbarn, tillfälliga uppehållstillstånd, färre uppehållstillstånd för ”övriga skyddsbehövande” och skärpta krav med ökat försörjningskrav vid anhöriginvandring. Det är några av de förslag som regeringen presenterade vid en presskonferens klockan tre idag. Det uttalade målet är att Sverige ska få EU:s tuffaste asylregler för att förmå migranter som flytt undan krig och fattigdom att söka sig till andra länder.

– Svensk lagstiftning kommer att anpassas till EU:s miniminivå, och det med det uttryckliga målet att få fler människor att välja att söka asyl i andra EU-länder än Sverige, förklarade Löfven under presskonferensen och fortsatte:

– Då är avsikten att tillfälligt anpassa den svenska utlänningslagen till minimikraven enligt internationella konventioner och EU-rätten. Lagen ska gälla de asylbeslut som fattas under perioden som lagen är giltig, det är en tillfällig lagstiftning med en giltighet på tre år.

Kravet på en skärpning av den svenska invandringspolitiken är något som inte minst Sverigedemokraterna drivit i riksdagen sedan 2010. I början anslöt sig även Moderaterna till den mer traditionellt borgerligt orienterade invandringspolitik som SD förespråkar och krävde i praktiken ett totalstopp för fortsatt invandring.

– Den som har tagit sig in i EU genom ett annat land, men inte sökt asyl där, ska inte få tillstånd att resa in utan avvisas vid den svenska gränsen, krävde moderatledaren Anna Kinberg Batra vid en presskonferens den 9 november.

Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson (MP), som även hon deltog vid presskonferensen, beklagade sig över att verkligheten nu kommit ikapp och att Sverige inte kommer att kunna fortsätta ta emot drygt 10 000 nya migranter varje vecka.

– Jag ska vara helt ärlig. Vi har under den senaste tiden haft ett antal mycket svåra debatter i partiet just kring verklighetsbilden. De senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd är att ändå göra något, sade en snyftande Romson vid pressträffen.

Romson talade heller inte längre om fri invandring och öppna gränser, något som hennes parti länge förordat, utan sade sig istället värna en reglerad invandring.

– Jag hoppas och tror att mitt parti har acceptans för att regeringen måste genomföra de här åtgärderna inte minst för att Sverige ska fortsätta vara ett land som tror att öppenhet, reglerad invandring och god etablering leder till ett starkt samhälle, sade hon.

Ingen av de båda regeringstopparna sade sig ha någon uppfattning om hur mycket de hoppas minska invandringen med de föreslagna åtgärderna, men syftet med dem var glasklart.

– Syftet är att skapa ett andrum för svenskt flyktingmottagande, sade Löfven.

Se även:
Moderaternas helomvändning: Kräver totalstopp för fortsatt invandring
SD tror inte att regeringens nya asylpolitik hjälper – “Det är alldeles för sent”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag