Nu kan din telefon avgöra om fylleragget har Hiv

Ett ovälkommet besked. Montage: Nyheter Idag
  • Tisdag 10 feb 2015 2015-02-10
E-post 36

USA Forskare vid Columbia University har utvecklat en dongel som tillsammans med en app på din smarttelefon kan analysera ett blodprov och säga om du har Hiv eller syfilis. Något för den medvetne dejtaren?

Dongeln fungerar både med Iphone och Androidlurar och kopplas till telefonens ljudingång. Allt som behövs är ett litet stick i fingret, en bloddroppe på en liten skiva som stoppas in i dongeln, och 15 minuters väntan. Under tiden gäller det att hålla skrevet i styr, annars kanske allt var förgäves. Produkten beskrivs som plug-and-play, men kanske är plug-and-pray mer passande.

Fast nu är dongeln inte tänkt som ett obekvämt inslag på en dejt som annars tycks ha gått utmärkt. Marknaden är i första hand utvecklingsländer där behovet av mobila testenheter för dessa sjukdomar är större. Produktionskostnaden för den här produkten uppskattas till strax under 300 kr, vilket skall jämföras med den apparatur som används i nuläget, vilket landar på ungefär 150 000 kr. Fälttestning i Rwanda har visat att det inte krävs mer än 30 minuters utbildning för att hantera produkten korrekt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag