Nu skenar elpriserna – mindre konkurrens när kärnkraften avvecklas

Kärnkraftverket i Ringhals. Foto: Annika Örnborg / pressbild Vattenfall
  • Torsdag 14 jan 2021 2021-01-14
E-post 1356

Med priser över en krona kilowattimmen på Nord Pool och betydligt dyrare än så för konsumenter syns nu effekterna tydligt efter att ännu en svensk reaktor avvecklas. – Det finns mindre konkurrens från kärnkraften, säger experten Fredrik Bodecker till Nyheter Idag.

Elräkningen riskerar bli en chock för många hushåll och företag när priset på elkraft rusar. För vissa timmar i januari månad har priset på spotmarknaden Nord Pool passerat en krona kilowattimme.

Det är alltså priset innan kostnader för balansansvarig, elcertifikat, ursprungsgarantier, påslag och skatter. För slutkonsumenter kan det svida rejält i plånboken då elpriset kan bli ungefär fem gånger dyrare jämfört med i somras. Samtidigt förbrukar många hushåll betydligt mer el vintertid när det är kallt ute.

– Det som händer är att vattenproducenterna lägger sina bud mycket nära, eller exakt på samma, som tysk kolkraft. Då blir priserna rakt över lika dyrt som i Tyskland även här i Sverige, säger energimarknadsexperten Fredrik Bodecker till Nyheter Idag.

Konsekvens av avvecklad kärnkraft

För ett drygt år sedan beslutade statliga Vattenfall att stänga ner en av fyra kärnkraftsreaktorer vid Ringhalsverket. Och nu vid årsskiftet släcktes ytterligare en reaktor. Det är så pass stor effekt som nu inte längre finns tillgänglig i södra Sverige att det märks direkt när köldknäppen slår till.

När konkurrensen från billig kärnkraft försvinner kan andra kraftslag ta betydligt mer betalt för sin produktion förklarar Bodecker.

– Den enda anledningen till att vattenproducenterna kan göra så är för att det finns mindre konkurrens från kärnkraften. Tidigare i år var vattenproducenterna pressade eftersom vattenmagasinen var nära bristningsgränsen. Då var de tvungna att producera el till vilket pris som helst. Magasinen är fortfarande välfyllda, men de har inte kniven på strupen längre.

Energijättarna vinnare och du är förlorare

När det statliga bolaget Vattenfall stänger ner reaktorer kan de alltså ta betydligt mer betalt för vattenkraften istället. Utåt sett har Vattenfall argumenterat att kärnkraftsreaktorerna inte är ”lönsamma”, men inom branschen beskrivs det som att konkurrensen nu minskar vilket driver upp priserna kraftigt.

Dessutom har den rödgröna regeringen satt stor press på att stänga ner kärnkraftsreaktorer. Vinnare är de stora energibolagen och förlorare är konsumenterna som nu tvingas betala mycket höga elpriser.

– Det kan ligga något i det. Vattenfall förlorar visserligen en intäkt från en reaktor, men tar igen det och kanske rentav mer därtill på vattenkraften och de andra kärnkraftverken de äger. Störst vinnare är de norska vattenkraftsproducenterna, säger Bodecker.

En annan effekt av de avvecklade reaktorerna är att svensk export av el till Tyskland och Polen minskar. Den exporten ersätts huvudsakligen av tysk och polsk kolkraft.

Nyligen rapporterade Nyheter Idag att Sverige till och med tvingats importera el från polska kolkraftverk för att täcka upp effektbehovet på den nordiska marknaden.

Stöd Svensk Kärnkraft Byt elavtal

Vill du hjälpa till att säkra en billig, pålitlig och planerbar kraftproduktion? På sajten karnkraft.se kan du byta elavtal och därmed visa att vi är många som vill behålla, men även bygga ut, svensk kärnkraft.

Tillsammans kan vi sätta press på politiker som ytterst styr statliga energijättar som Vattenfall. Genom att byta till karnkraft.se stöder du även fri och oberoende alternativmedia då bolaget bakom är ett systerbolag till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag