Nu importeras kolkraft efter stängningen av ännu en kärnkraftsreaktor

Polsk kolkraft. Foto: Morgre / Wikimedia commons
  • Fredag 8 jan 2021 2021-01-08
E-post

Skenande elpriser och ökade koldioxidutsläpp är nu resultatet då Sverige tvingas importera smutsig polsk kolkraft. Detta bara dagar efter att ännu en svensk kärnkraftsreaktor stängts ner. ”Minska din elanvändning” uppmanar Kristina Östman från Naturskyddsföreningen.

Miljöpartiets krav på regeringen om att stänga ner svenska kärnkraftverk får nu effekt. Ökade koldioxidutsläpp och skenande elpriser är nu ett faktum på den svenska och nordiska elmarknaden. Under fredagsmorgonen importerade Sverige kolkraft från Polen.

Förutom ökade koldioxidutsläpp fick samtliga svenska elområden erfara spotpriser på över en krona per kilowatttimme. Priset ut till konsument är betydligt högre då både elcertifikat, ursprungsgarantier, skatter och moms tillkommer.

Läget är så ansträngt att Kristina Östman från Naturskyddsföreningen uppmanar allmänheten på Twitter att minska sin elförbrukning.

Väntas bli ännu värre nästa vecka

Det finns få indikatorer på att elpriserna kommer vända nedåt. Tvärtom går vattenkraften för full effekt och de kvarvarande driftsatta svenska kärnkraftverken. Tjockoljeeldad reservkraft står i beredskap i Karlshamn och även gasturbiner finns att tillgå.

Men om det är tillräckligt återstår att se. Nästa vecka väntas en rejäl köldknäpp över norra Europa vilket riskerar skapa ytterst små marginaler i effektbalansen.

Den norska tidningen E24 varnar att priserna har mer tredubblats på en vecka. Och det kan bli betydligt högre framöver med den väntande köldknäppen.

– Då ökar konsumtionen ännu mer. Vinden rapporteras också ganska låg. Så här måste du vara beredd på nya överraskningar, säger elmarknadsanalytikern Tor Reier Lilleholt vid företaget Wattsight till tidningen.

Den svenska reaktorn Ringhals 1 stängdes för en dryg vecka sedan vilket gav ett bortfall om ungefär 1000 megawatt i det svenska elsystemet. Detta firades av Miljöpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt.

”Idag är en bra dag för idag stänger ytterligare en kärnkraftsreaktor”, skrev han på Twitter den 31 december 2020.

Stöd Svensk Kärnkraft Byt elavtal

Vill du också ha en stabil, billig och pålitlig elförsörjning i Sverige? Byt elavtal till karnkraft.se och stöd samtidigt alternativmedia!

Bolaget bakom karnkraft.se är grundat av Chang Frick som även grundat Nyheter Idag. All marknadsföring går till att sätta press på beslutsfattare att stoppa avvecklingen av fler reaktorer och att göra det möjligt för ny svensk kärnkraft att etableras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag