Nu vill Finland flytta flyktingmottagning utomlands

Bild: Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia/CC BY 4.0/Sarel Kromer/CC BY-SA 2.0
  • Fredag 2 feb 2024 2024-02-02
E-post 0

Den finska regeringen ansluter sig till de länder som vill flytta mottagningen av migranter till länder utanför Europa. Beslutet ska ha drivits fram av Sannfinländarna, och det liberala Svenska Folkpartiet, som motsätter sig förslaget, anklagas av vänsteroppositionen för att lägga sig platt för Sannfinländarna.

Flera länder i Europa vill flytta asylsökande utomlands, så att de får ansöka om asyl från mottagningscenter i exempelvis Rwanda, som Storbritannien inlett ett samarbete med i frågan.

De brittiska planerna på att skicka migranter till Rwanda har fått kritik, och i november förra året beslutade landets högsta domstol att strategin bryter mot flera internationella lagar om mänskliga rättigheter.

Detta då det enligt domstolen finns en risk för att Rwanda skickar utvisade migranter tillbaka till ursprungsländer där de riskerar förföljelse.

När Storbritanniens utrikesminister James Cleverly besökte Rwanda i december undertecknade han därför ett nytt avtal med ett bindande löfte från Rwanda om att inte utvisar asylsökande som Storbritannien skickat dit.

Även den tidigare socialdemokratiska regeringen i Danmark planerade att etablera ett mottagningscenter i Rwanda för asylsökande till Danmark.

Men efter valet i november, då S bildade en ny regering tillsammans med mittenpartiet Moderaterne och liberala Venstre, har Rwanda-planen ersatts med ett avtal mellan koalitionspartierna om att etablera mottagningscenter utanför Europa i samarbete med EU eller en rad andra länder.

– Självklart vill vi helst göra det i samarbete med andra länder eller via EU, det har för övrigt varit vår mening hela tiden även i den gamla regeringen, sade statsminister  Mette Frederiksen (S) enligt Aftonbladet.

Nu uttrycker den finska regeringen ett intresse för planerna på att flytta mottagningen av migranter utomlands, rapporterar Helsingin Sanomat .

På listan över regeringens främsta mål i EU:s strategiska agenda och nästa EU-kommissions arbetsprogram står att Finland ”konstruktivt ska främja insatser på EU-nivå för att utveckla möjligheter att förverkliga asylprocessen och erbjuda internationellt skydd i trygga tredjeländer”.

Den finska regeringen, som tillträde i juni förra året, består av en höger-mitten-koalition mellan Samlingspartiet (Saml), Sannfinländarna (Sannf), Svenska folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna (KD), och leds av statsminister Petteri Orpo från Samlingspartiet.

Enligt uppgift till Helsingin Sanomat krävde Sannfinländarna policybeslutet, som ska ha tagits efter en lång tvist. 

Svenska Folkpartiet motsatte sig policybeslutet och vill att lösningar ska vara förenliga med de mänskliga rättigheterna, skriver partiets ordförande Anna-Maja Henriksson till Hufvudstadsbladet.

Även det finska vänsterpartiet Vänsterförbundet, som är i opposition, är kritiska till policybeslutet.

– Det är otroligt pinsamt att Finland profilerar sig internationellt och på EU-nivå genom att förespråka en modell som har konstaterats vara olaglig. Den strider mot EU-rätten. Flera människorättsorganisationer har tagit ställning mot asylrättvidriga lösningar, säger partiets ordförande Li Andersson till Hufvudstadsbladet.

Andersson passar även på att ge en känga till liberala Svenska Folkpartiet, som tillåter Sannfinländarna att få igenom sin politik på området.

– Det här är ännu ett exempel på att man inte ser röken av SFP i den här regeringens politik, säger hon.

.Även Dimitri Qvintus, som leder Finlands svenska socialdemokrater, anklagar Svenska Folkpartiet för att lägga sig platt inför Sannfinländarna i frågan.

”Sannfinländarna får bestämma allt” skriver Qvintus på plattformen X, och frågar Anna-Maja Henriksson hur och varför SFP har godkänt policybeslutet. 

Läs även: Storbritannien följer Danmark: Vill skicka asylsökande till Afrika

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag