Storbritannien följer Danmark: Vill skicka asylsökande till Afrika

Bild: Edward Orde/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 5 jul 2021 2021-07-05
E-post 7353

Nu följer Storbritannien Danmark i spåren, och ska börja skicka migranter utomlands för att behandla deras asylansökningar, rapporterar The Times. Enligt The Times planerar Storbritanniens inrikesminister Priti Pratel ett lagförslag i den riktningen, och har också fört samtal med just Danmark om att ha gemensamma mottagningscenter i Afrika.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sägs vara positiv till planen, och ska också ha kritiserat sin inrikesminister för att mer än 5 600 migranter tagit sig över brittiska kanalen i små båtar från EU under året.

– Vad i helvete sysslar inrikesministeriet med? När ska Patel få ordning på det här? ska Johnson ha sagt på ett möte enligt en källa till the Times.

Läs även: Danska beslutet: Skickar asylsökande till Afrika

Bara i maj ska 1 600 migranter ha tagit sig över kanalen, dubbelt så många som i maj föregående år, och Patel har lovat att göra allt för att göra illegal migration över kanalen ”omöjlig”.

– Premiärministern och inrikesministern är fast beslutna att titta på vad som helst som kan göra skillnad när det gäller resor över kanalen, säger en regeringskälla till The Times.

I början av juni antog det danska folketinget en lag som innebär att asylansökningar till Danmark kommer behandlas i läger i afrikanska länder som Rwanda. Syftet med lagen är att avskräcka asylsökande från att ta sig till Danmark.

– Det finns ju en orsak till att de inte stannar i Rumänien och söker asyl, utan att de fortsätter mot Tyskland, Danmark, Österrike, Nederländerna, Sverige, Norge och andra länder med mer välutbyggda välfärdssystem, sade Danmarks invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye i samband med att lagen antogs av folketinget.

Sedan dess har Socialdemokraterna i Norge öppnat för att skicka asylsökande till läger i Afrika.

Läs även: Norska S öppnar för att skicka asylsökande till Afrika

Läs även: Tesfaye (S): ”Asylsystemet har brutit samman”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag