Ny kris i industrin – fordonstillverkning stoppas

T.V Volvos fabrik i Torslanda. T.H Fredrik Sidahl. Bild: One Tonne Life (CCBYNCND 2.0) / Pressbild
  • Onsdag 8 sep 2021 2021-09-08
E-post 168

Den globala bristen på halvledare drabbar fordonsindustrin hårt. Tusentals svenskar riskerar att förlora jobbet när produktionen avstannar, och Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl varnar för att situationen liknar finanskraschen 2008.
– Kraschen ledde till omkring 10 000 varsel i Sverige. Om bristen som vi har nu blir långvarig så kan vi komma upp i samma numerär, säger Sidahl till Aftonbladett.  

Det har under en längre tid rått global brist på halvledare som är en viktig komponent i datorchip som används i elektronik. Nu drabbas den svenska fordonsindustrin hårt av bristen, skriver Aftonbladet.

Läs även: Hundratusentals jobb hotas när miljödomstol stoppas kalkbrytning på Gotland

Coronapandemin har inneburit att många fabriker som producerar datorchip har dragit ner på produktionen trots att den globala efterfrågan ökar.

Scania och Volvo har redan stoppat sin produktion till följd av chipbristen. Scania stoppade produktionen i Södertälje, Oskarshamn och Luleå förra veckan och Volvo Cars i Torslanda stoppade redan den 30 augusti.

Branschorganisationen Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl jämför situationen med finanskrisen 2008.

– Kraschen ledde till omkring 10 000 varsel i Sverige. Om bristen som vi har nu blir långvarig så kan vi komma upp i samma numerär, säger Sidahl till Aftonbladet, och förklarar likheten mellan de båda kriserna.

– 2008 saknades pengar. Nu saknar vi i stället en grundkomponent som kan liknas vid en råvara. Dessutom gör coronapandemin att det är mycket svårt att göra prognoser. Det går inte att säga när vi kommer vara tillbaka i ett normalläge, förklarar Sidahl.

Fram till den 30 september finns fortfarande stöd för korttidspermitteringar som Fredrik Sidahl hoppas kan förlängas ytterligare.

– Det vore naturligtvis mycket bättre om företagen kan ha kvar personalen i väntan på att produktionen kommer tillbaka igen, säger Sidahl.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare besvarat uppmaningar från branschen om förlängda korttidspermitteringar med att de avvaktar utvecklingen.

– Vi följer utvecklingen väldigt noggrant för att se vilka åtgärder som är lämpliga, sade Magdalena Andersson till Sveriges Radio den 2 september.

Läs även: Norrländsk kommun tackade nej till 2 000 jobb på grund av elbrist

Läs även: Efter gymnasielagen: Övrig personal varslas medan ”ensamkommande barn” får behålla jobbet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag