Norrländsk kommun tackade nej till 2 000 jobb på grund av elbrist

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 27 aug 2021 2021-08-27
E-post

ROBERTSFORS Kommunen Robertsfors i Västerbotten tvingades under sommaren tacka nej till en etablering på orten av ett utländskt företag som hade kunnat ge upp till 2 000 nya arbetstillfällen på grund av elbrist, rapporterar Dagens Industri.

Olof Norberg, näringslivschef i Robertsfors kommun, säger till Dagens Industri att det hela är ”oerhört bittert”.

–  2 000 nya jobb i vår lilla kommun skulle sannolikt motsvara 400 000 nya jobb i Stockholm, säger Norberg till Dagens Industri.

Läs även: Elbrist – då avråder SVT från dammsugning: ”Bra för miljön”

Norberg vill inte avslöja vilket utländskt bolag det rör sig om, men säger att de hade planerat en ”storskalig industriell verksamhet” i Robertsfors.

– Norra Sverige upplever en historisk nyindustrialisering. Det har öppnat ett fönster med enorma möjligheter att skapa nya jobb och välstånd även i vår kommun, säger Norberg till Dagens Industri och fortsätter:

– Men vi tvingas nu ändå tacka nej och det på grund av att den nationella elinfrastrukturen som Svenska kraftnät ansvarar för inte räcker till. Det är förstås oerhört frustrerande.

Läs även: Elbrist efter stängningen av Ringhals – olja och kol trots fossilfritt mål

Läs även: Tovatt (MP) om Sverige under elbristen: ”På väg att bli det vi alla egentligen vill”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag