Ny polsk lag gör det möjligt att stoppa migranter vid gränsen

Polska parlamentet. Foto: P. Tracz / KPRM (Public domain)
  • Fredag 15 okt 2021 2021-10-15
E-post

POLEN Det polska parlamentet har röstat igenom en lagändring som gör det möjligt att kasta ut illegala invandrare så fort de har korsat gränsen, rapporterar bland annat TT-AFP.

De senaste månaderna har tusentals migranter från länder som Irak och Afghanistan försökt ta sig över gränsen från Belarus till Polen.

Den polska regeringen och EU anklagar Belarus regim för att orkestrera detta som en hämnd för EU:s sanktioner – anklagelser som regimen nekar till.

Enligt den lagändring som godkändes på torsdagen blir det möjligt att stoppa migranter direkt vid gränsen. Den som har korsat gränsen illegalt ska beordras att lämna polskt territorium och förbjudas att återvända inom en period på ett halvår till tre år.

Den nya lagändringen innebär också att asylansökningar ska kunna ignoreras om personerna i fråga har tagit sig in i landet utan lov.

Vidare fick regeringen klartecken av parlamentet för sin plan på att bygga en mur längs gränsen till Belarus med syftet att hålla migranterna borta. Murbygget väntas kosta 353 miljoner euro, eller drygt 3,5 miljarder kronor.

Lagändringen måste nu godkännas av president Andrzej Duda, som är lierad med regeringen.

Läs även: Rapparen Dree Low åtalas för kioskrån i Akalla

Läs även: Kvinna fabricerade misshandel – kanske inte första gången

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag