Ny studie avslöjar: Hälften av svenskarna vänder etablerad media ryggen

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 15 Dec 2016 2016-12-15
E-post 1117

STOCKHOLM Hälften av svenska nyhetskonsumenter lockas inte av de traditionella medierna och så många som 21 procent, alltså var femte nyhetskonsument, misstror de traditionella medierna. Siffrorna kommer från en undersökning utförd bland besökare på sju av Sveriges största nyhetssajter.

Undersökningen är utförd bland besökare på sajterna Aftonbladet, DN, Expressen, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, SVT och Upsala Nya Tidning. Där har man tittat på beteendet hos 38 000 personer som varit inne på dessa nyhetssajter. Utöver detta har 4000 personer svarat på enkätintervjuer, ett urval av personer som motsvarar ett genomsnitt av befolkningen.

Och resultatet visar ett tydligt mönster. Så många som hälften av alla nyhetskonsumenter tar del av nyheter från annat håll än traditionella medier. Den här gruppen uppges också vara aktiva med att dela artiklar och nyhetsinnehåll med andra på internet.

De mest anmärkningsvärda siffrorna är att 21 procent, alltså var femte nyhetskonsument, misstror de traditionella medierna.

Undersökningen har kommenterats av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Till SVT Kultur varnar han för att man inte ska låta sig påverkas av denna grupp mediekonsumenter.

– Den visar också på att det finns en grupp som är väldigt högljudd i sociala medier och som anger tonen där. Och det finns en risk att vi likställer folkopinion med vad som delas väldigt mycket och hörs väldigt mycket, säger Wolodarski.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag