Nya samordnaren mot våldsbejakande extremism om jihadister: Växelverkan med vit makt-rörelsen

Alice Bah Kunkhe (t.v) och Anna Carlstedt (t.h). Foto: regeringen.se
  • Tisdag 20 dec 2016 2016-12-20
E-post 3623

STOCKHOLM Terrordådet i Berlin kan ha beröringspunkter med högerextremism. Det menar Anna Carlstedt, regeringens nya nationella samordnare mot våldsbejakande extremism i en intervju på tisdagen i SR Studio Ett. – Det finns en växelverkan mellan dom, säger hon om islamism och högerextremism.

Tidigare under tisdagen kom nyheten att Anna Carlstedt kommer tillträda rollen som nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism den första januari. Och det tog ingen lång stund förrän hon fick möjlighet att kommentera det misstänkta terrordådet i Berlin i Sveriges Radio.

– Jag känner att jag har mycket att bidra med, säger hon om sin nya roll.

På en rak fråga från Sveriges Radio om varför Sverige är det land som flest jihadister reser ifrån per capita, förklarade Carlstedt att det finns en koppling till högerextremism.

– Jag tror att det är flera olika typer av extremism som har fått en grogrund. Det vi ser är att det finns en växelverkan mellan dom. Det är sant att den islamistiska extremismen växer, men det gör också den högerextremistiska vit makt-rörelsen.

När Sveriges Radios programledare bryter in och frågar om det är på grund av att vit makt-rörelsen har växt som människor är mer benägna att bli jihadister och åka till Syrien och Irak understryker Carlstedt att det finns en växelverkan.

– Nej det jag säger är att det finns en växelverkan mellan de här två rörelserna därför att samhället blir mer och mer polariserat. Det här som jag sa nyss, att vi ser en ökad extremism och vi ser väldigt mycket hot och hat mot förtroendevalda, tjänstemän och andra. Det är något som finns i Sverige och vi ser det i många andra länder. Det vi å andra sidan också ser är det här enorma engagemanget ifrån civilsamhället. Det är väldigt viktigt att ta tillvara dom goda krafterna och inte låta rädslan och mörkret vinna.

Uttalandena om en växelverkan från högerextremt håll har mött reaktioner i sociala medier. ”Jösses”, kommenterar Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi.

Carlstedt fick arbetet som ny nationell samordnare efter att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunkhe uttryckt sitt förtroende för henne.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag