Nytt asylrekord under måndagen – Men rekordsiffran kan vara felaktig

  • Tisdag 10 Nov 2015 2015-11-10
E-post 70

INRIKES Ett nytt asylrekord ska ha satts under måndagen med över 2 000 asylsökande migranter på en enda dag. Men rekordsiffran kan visa sig vara felaktig. – Det verkar ha varit en del dubbelregistreringar, säger Migrationsverkets presstalesman Linus Lindqvist till Nyheter Idag.

2 160 migranter, så många sökte asyl i Sverige under måndagen enligt Migrationsverkets statistik. Majoriteten av migranterna kommer från Afghanistan, dubbelt så många afghaner sökte igår asyl i Sverige jämfört med antalet syrier.

Men på Migrationsverket säger man att gårdagens siffra ska tas med en nypa salt.

– Det kan vara så att vi får revidera den siffran nedåt lite, det verkar ha varit en del dubbelregistreringar, säger Migrationsverkets presstalesman Linus Lindqvist till Nyheter Idag.

– Jag fick precis det från statistikerna, så jag vet faktiskt inte exakt vad det blir, men det verkar ha blivit något knas i registreringen.

Migranter sover på golvet

Enligt Lindqvist bor just nu 86 000 migranter på Migrationsverkets olika asylboenden runt om i landet medan 40 000 av migranterna ordnat med egna boenden genom att bo hos vänner eller bekanta.

Situationen är fortsatt ansträngd och tusentals asylsökande bor på så kallade evakueringsplatser. Ofta handlar det om att de får sova på en madrass på golvet i exempelvis en idrottshall.

– Det är 4 600 ungefär i hela Sverige. Du får ta det med en nypa salt, det ändras från dag till dag, säger Lindqvist.

– Då bor man på en av kommunens evakueringsboenden, det kan vara en gymnastiksal, sporthall eller liknande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag