”Offentligt finansierad media” – SVT och SR får ny varudeklaration på Twitter

Bild: Faksimil Twitter
  • Tisdag 18 apr 2023 2023-04-18
E-post 0

”Publicly-funded media”. Den varudeklarationen möts nu användare av när de besöker Twitterkontona för de svenska public service-bolagen SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Varudeklarationen – som på svenska översätts till ”Offentligt finansierad media” – är inte unik för de svenska public serivice-bolagen utan liknande texter har även satts under andra länders motsvarigheter.

Däribland brittiska BBC och kanadensiska CBC, som efter klagomål fått texten ”69% Government-funded media”.

Läs även: Här lämnar Musk BBC-journalisten svarslös: ”Du ljög precis”

Varudeklarationen av public service-bolagen har påbörjats under Elon Musks ledning av Twitter och har inte varit helt okontroversiell.

I protest mot beslutet har det amerikanska mediehuset NPR valt att lämna plattformen. Detta efter att de märkts med texten ”State-affiliated media”.

Trots att varudeklarationen sedan ändrades till ”Government-funded Media” (”Regeringsfinansierad media”) ville NPR inte stanna kvar på Twitter och meddelar nu att man slutar publicera på samtliga officiella konton.

Även PBS, som likt NPR till viss del sponsras av skattemedel, valde att lämna plattformen efter att ha fått en liknande varudeklaration, rapporterar The Guardian.

Utanför väst har även det kinesiska mediabolaget Xinhua märkts som ”state-affiliated media”.

I skrivande stund har emellertid inte alla konton tillhörande de svenska public service-bolagen blivit tillskrivna varudeklarationen.

Än så länge har exempelvis SVT Nyheter inte märkts med texten.

Läs även: Anne Ramberg i styrelsen – nu attackerar de Musk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag