OK-tecknet listas som en hatsymbol
Nu listas OK-tecknet som en hatsymbol av ADL, som menar att högerradikala grupper använder den populära gesten för att markera vit överhöghet. Samtidigt påpekar man att många fortfarande använder den populära symbolen i sin normala betydelse.
Amerikanska Anti-Defamation League (ADL) listar nu OK-tecknet där pekfinger och tumme bildar en ring som en hatsymbol, rapporterar BBC.
Symbolen som finns som populär emoji används enligt ADL av vissa för att signalera ”vit överhöghet”. Samtidigt konstaterar man också att de allra flesta som använder den populära symbolen bara menar ”OK”.
Därför ska man ”vara särskilt försiktig med att dra slutsatser om avsikten bakom att någon använder gesten” påpekar ADL.
– Även om extremister fortsätter använda symboler som är åratal eller årtionden gamla så skapar de hela tiden nya symboler, memer och slogans för att uttrycka sina hatiska åsikter, säger Jonathan Greenblatt, chef på ADL.
– Vi tror att polis och allmänhet behöver vara fullt informerade om meningen bakom de här symbolerna, som kan utgöra ett första varningstecken om att det finns hatare i ett samhälle eller en skola, fortsätter Greenblatt.
Läs även: Lundaforskare slår larm: Mjölk symbol för rasbiologisk renhet och vit makt
Enligt ADL har OK-tecknet blivit ”en populär trollningstaktik” från ”högervridna individer, som ofta postar foton på sociala media av sig själva när de gör gesten”.
Det hela startade som ett internetskämt på sajten 4-chan, som gick ut på att ta en oskyldig gest och låtsas att den har en annan mening för att lura media och vänstern. Grodan ”Pepe” och mjölkdrickande är andra exempel på denna taktik.
Men ADL menar att gesten numera faktiskt övertagit den hatiska betydelse som började som ett skämt.
Exempelvis gjorde terroristen och masskjutaren bakom moskéattacken i Cristchurch, Nya Zeeland, där 51 personer mördades, OK-tecknet i rätten.
Enligt historikern Dr Paul Stocker, som specialiserar sig på högerradikala rörelser, är OK-tecknet ett sätt för högerradikala att kommunicera med varandra.
– Det är ett kodat budskap till folk som förstår vad de högerradikala gör, säger Stocker till BBC:s Radio 1 Newsbeat.
Läs även: Hanif Bali drack mjölk i Almedalen – anklagas för att passera ”den bruna gränsen”
Stocker säger att det är vanligt för extremister att ta symboler med en annan betydelse och sedan förändra deras innebörd.
– Processen att hitta symboler har accelererat inom ”alt right”. De opererar i huvudsak på internet och använder ett kodat språk och memer som kan verka oskyldiga, men om du borrar dig ned i dem så har de en mening, säger Stocker.
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.