Lundaforskare slår larm: Mjölk symbol för rasbiologisk renhet och vit makt

Hanif Bali (M) dricker mjölk. Foto: Privat
  • Söndag 6 aug 2017 2017-08-06
E-post 6967

SVERIGE Trodde du att ett glas mjölk vid frukostbordet är något oskyldigt? Då får du tänka om. Två Lundaforskare vittnar i en debattartikel på Aftonbladet att mjölk är en högerextrem symbol och att Youtube-nazister dricker mjölk i videoklipp.

Det finns historiska kopplingar mellan mjölkdrickande och ”föreställningar om vit överlägsenhet”. Det berättar de bägge forskarna Tobias Linné och Iselin Gambert vid Lunds universitet i en debattartikel i Aftonbladet.

De poängterar att en majoritet av världens befolkning är laktosintoleranta och att det är en genetisk mutation hos Nordeuropéer som gör att de i vuxen ålder kan tillgodogöra sig mjölk. Den historiska kopplingen till rasism är åter aktuell efter att den amerikanska ”alt right”-rörelsen använd emojis av ett glas mjölk på Twitter.

Men rasismen stannar inte där. Lundaforskarna pekar även på att Youtube-nazister dricker mjölk samtidigt som de skriker rasistiska slagord. Samtidigt medger forskarna att den som vill dricka ett glas mjölk kan göra det utan att man för den sakens skull är rasist.

”Det betyder inte att det skulle vara rasistiskt att dricka mjölk. Däremot har mjölk och mjölkdrickande historiska kopplingar till rasism och förtryck av rasifierade, där mjölken använts som symbol för idéer om vit överlägsenhet”, skriver dom i debattartikeln.

Mjölkdrickarna kan dock inte andas ut helt. I slutsatsen av debattartikeln summerar forskarna att ett glas mjölk alltid är ”en fråga om makt och förtryck”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag