Hanif Bali drack mjölk i Almedalen – anklagas för att passera ”den bruna gränsen”

Foto: Skärmdumpar
Foto: Skärmdumpar
  • Tisdag 11 jul 2017 2017-07-11
E-post 3378

POLITIK Är den moderate riksdags­politikern Hanif Bali en neofascist som gått över ”den bruna gränsen”? Ja, kanske. I alla fall om man ska tro vänstersajten Aktuellt fokus som kritiserar en bild som Bali lagt upp på Twitter där han dricker mjölk och gör ett ok-tecken med handen.

Det var i torsdags förra veckan som Bali bjöds på mjölk från mejerijätten Arla i Almedalen på Gotland. Han tog en bild på sig själv där han dricker mjölken samtidigt som han gör ett ok-tecken med den andra handen. ”Arla bjuder på mjölk”, skriver han som kommentar till bilden följt av tre så kallade emojis som föreställer ett ”ok-tecken”, en groda och ett glas mjölk.

Men alla tre bilderna kan med lite god vilja tolkas som en del av en neofascistisk symbolik.

Ok-tecknet kan uppfattas som bokstäverna w och p, vilket utläses som ”white power” eller vit makt på svenska. Varianter av hälsningen listas av Anti-Defamation League, en slags amerikansk motsvarighet till svenska Expo, som hatsymboler.

Grodan på bilden kan tolkas som ”Pepe the frog” som ADL också anser vara en hatsymbol. Anledningen är att Pepe kommit att bli mycket populär i så kallade alt right-kretsar.

Slutligen kan även själva mjölkdrickandet anses neofascistiskt och rasistiskt. Anledningen är ett långsökt resonemang om att vita människor kränker svarta människor genom att dricka mjölk eftersom svarta löper större risk att drabbas av laktosintolerans. Anklagelsen om mjölkdrickande som rasistiskt togs upp i en artikel i Washington Times i mars i år.

Idén om mjölkdrickande som ett uttryck för den vita rasens överlägsenhet postades ursprungligen av en anonym användare på internetforumet 4chan som med källhänvisningar till bland annat Nature framgångsrikt sålde in tesen, trots att det var uppenbart avsett som sarkasm. Flera vänstermedier snappade upp resonemanget om mjölkdrickande som rasistiskt.

De tre symbolerna används ofta i sociala medier i syfte att provocera, eller ”trolla” som det brukar kallas, dem som hyser starka vänster­sympatier. Konflikten handlar i regel om att utmana tabun och krav från vänsterhåll om att förbjuda ord, symboler, idéer eller uttryckssätt.

Men Aktuellt fokus frågar sig om det ändå inte är så att Hanif Bali försöker ”flirta med fascister” i och med bilden och symbolerna.

Nyheter Idag har inför publicerandet av denna artikel sökt Hanif Bali för en kommentar.

Tror du att Hanif Bali är fascist?
5900 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag