Ökänd sexbrottsling släpptes fri – begick nya övergrepp tre dagar senare i Östersund

Foto: Flickr
  • Fredag 29 jun 2018 2018-06-29
E-post 1353

ÖSTERSUND Sexförbrytaren Max Rödén har begått brott efter brott sedan han var 15 år gammal. Senast dömdes han för sexuellt tvång och ofredande – brott som begicks bara tre dagar efter att han blev villkorligt frigiven för tidigare våldtäkter.

Den 28-årige Max Rödén, född i Kenya men svensk medborgare sedan år 2000, dömdes tidigare i veckan till tre månaders fängelse för sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Den 28 maj blottade han sig för två 13-åriga flickor i Östersund. Samma dag tvingade han sig på en kvinna som satt i permobil. Rödén ställde sig gränsle över kvinnan och hindrade henne från att komma därifrån. Sedan tvingade han henne att ta på hans kön trots att hon flera gånger sade nej.

Det är långtifrån första gången Rödén begår sexualbrott. Sedan unga år har han samlat ihop ett digert belastningsregister som börjar med ett våldtäktsförsök när han var 15 år. Sammanlagt har han dömts för över 20 olika brott. Som 23-åring genomför han en grov våldtäkt på julafton 2013.

Aftonbladet berättar hur det gick till – att han ringde på hos en 92-årig kvinna i Töreboda och sade att han var där för att sälja blommor. Istället gav han sig på kvinnan.

Släpptes fri – slog till igen

– Skrik inte för då måste jag döda dig, sade han enligt kvinnans vittnesmål.

Hon lyckades dock låsa in sig på toaletten, och Rödén lämnade bostaden. När han senare ringde på dörren igen trodde kvinnan att det var hennes anhöriga, och öppnade dörren. Max Rödén kunde då fortsätta attacken och utsatte kvinnan för våldsamma övergrepp.

Efter den grova våldtäkten kunde han gripas och senare dömas för den samt en annan våldtäkt som skedde drygt en månad tidigare. Då förgrep han sig på en 42-årig kvinna i en skogsdunge i Gävle. Han följde sedan med henne hem och våldtog henne igen i hennes lägenhet.

Efter de två våldtäkterna tillbringade han flera år i fängelse innan han blev villkorligt frigiven den 25 maj i år. Bara tre dagar senare begick han alltså sexuella övergrepp på nytt – de brott som han nu har dömts för i Östersund. Max Rödén ska nu avtjäna ett straff på tre månaders fängelse enligt Östersunds tingsrätt.

Läs även: Aftonbladets granskning visar: 99 av 112 gruppvåldtäktsmän har utländsk bakgrund

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag