Örebropolisen anmälde Peter Springare utan att kunna peka på något särskilt brott: ”Det är inte rubricerat från vår sida”

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 13 feb 2018 2018-02-13
E-post 1999

De tidigare polisanmälningarna om hets mot folkgrupp och dataintrång har misslyckats.

Den här gången provar polisen i Örebro ett ”nytt grepp” – man anmäler Peter Springare utan brottsrubricering och ber åklagare att kolla om det finns något som skulle passa in på de uttalanden han gjorde under föreläsningen i Göteborg.

Men man öppnar också för att använda ytterligare material.

Mats Nylén är kommunikationschef för Polisen Bergslagen. Han förklarar varför man valt att inte rubricera vilket brott det handlar om när man gjort anmälan till åklagare.

– Vi vill att åklagare gör en bedömning om det är något brott begånget. Om det är något brott som lyder under allmänt åtal, säger Mats Nylén.

Vem var det som beslutade om att anmäla Peter Springare?

– Det var som de tidigare gångerna chefen för polisen i polisområde Örebro, Bo Andersson.

Vad säger du till de som tycker att ni ska prioritera grova brott i stället för att anmäla vad poliser säger på fritiden?

– Polisen måste jobba med en mängd olika arbetsuppgifter. En av dem är att vi har en skyldighet att anmäla till åklagare när det finns misstanke om att det finns en polisanställd som har begått brott eller på annat sätt inte följt de regler som finns.

Vad är det som Springare sagt som ni vill att åklagaren tittar på?

– Det är sammantaget det som hörs i sändningen hos TV4 som vi vill att åklagaren bedömer. Sedan är det möjligt att åklagaren och avdelningen för interna utredningar kan samla på sig mer material.

Gäller polismyndighetens värdegrund även på fritiden?

– Ja, polisyrket har man med sig dygnet runt. Man har som polis en rättighet att ingripa även på fritiden och i vissa sammanhang har man en skyldighet. Av det följer att polisrollen privat kontra i tjänst flyter ihop.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag