Österrike drar sig ur FN:s migrationsavtal

Foto: CSF WB/Flikr
  • Onsdag 31 okt 2018 2018-10-31
E-post 1763

Nu följer Österrike USA:s och Ungerns exempel och drar sig ur FN:s samarbetsavtal gällande migration. Enligt den österrikiska regeringens pressmeddelande i onsdags är man orolig över att FN-avtalet kommer göra gränsen mellan legal och illegal migration otydlig, skriver Reuters.

Avtalet är en global handlingsplan och överenskommelse för hur världens länder gemensamt ska hantera flykting och migrationsfrågor. Det skrevs på och godkändes i juli tidigare i år av 193 FN-medlemsländer – med undantag av USA som valde att inte ens delta i avtalsförhandlingarna.

Nu återstår det för FN:s medlemsländer är att skriva under det slutgiltiga avtal som förbinder dem till överenskommelsen – vilket beräknas ske under 2019.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har uppgett att man inte tänker skriva på avtalet och att man inte heller tänker skicka en delegation till den avtalscermoni som FN kommer hålla i Marocko i december.

På Twitter uppmärksammar Hungary Journal hur Ungerns premiärminister Viktor Orbán sågar FN:s samarbetsavtal kring migration och att avtalet går emot de ungerska intressena.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz deklarerar nu att Österrike följer Ungerns exempel att ställa sig utanför FN:s migrationsavtal.

– Vi har beslutat oss för att inte gå med i avtalspakten och vi kommer därför avstå vår röst kring avtalet vid FN:s generalförsamling 2019, säger Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz enligt Reuters.

Enligt förbundskansler Sebastian Kurz innebär avtalet en försvåring av distinktionen mellan legal och illegal migration.

Detta innebär att Österrike tillsammans med USA och Ungern är ett av tre medlemsländer som väljer att stå utanför FN:S samarbetsavtal kring migration.

De tre länderna kan få sällskap av Polen – som tidigare har haft konflikt med EU gällande landets vägran att fylla de kvoter kring asylsökande som EU belagt landet.

Polen överväger därför nu om man ska ta rygg på Ungern och Österrike och välja att ställa sig utanför FN-avtalet.

Läs även: Macron: Att vägra ta emot flyktingar går emot den europeiska värdegrunden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag