Macron: Att vägra ta emot flyktingar går emot den europeiska värdegrunden

President Emmanuel Macron. Foto: Flickr
  • Fredag 26 okt 2018 2018-10-26
E-post 649

Emmanuel Macron varnar de fyra Visegradländerna Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien för att gå sin egen väg. Han säger att han oroas av utvecklingen i Polen och Ungern när det gäller migrationspolitik, rättsväsende och pressfrihet.

Det var under ett besök i Slovakien så som franske presidenten Emmanuel Macron intervjuades av media från de fyra Visegradländerna Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien.

Han varnade för att avvika från EU:s ”principer” och pekade särskilt ut Polen och Ungern som avvikande.

– Europa är inte en ”supermarket”, sade Macron och återupprepade det budskap han framfört tidigare om att Polen och Ungern inte kan välja de europeiska värderingar som de själva tycker passar bäst.

Vidare så hävdade Macron att ett lyckat europeiskt ekonomiskt samarbete var beroende av att länderna var ”solidariska” när det gällde mottagande av migranter.

Macron kritiserade också förändringar i rättsväsendet i både Polen och Ungern.

– Jag har en bra relation med (Ungerns premiärminister) Viktor Orbán som jag har respekt för både som person och som premiärminister vald av det ungerska folket… Men ett Europa som ignorerar mångfald av idéer och uppfattningar, domstolarnas oberoende, pressfriheten, mottagandet av flyktingar som har flytt från politisk förföljelse – det är ett svek mot vilka vi är, sade Macron.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag