Övergav Iran efter antisemitism – nu tar den mongoliske judokämpen OS-silver

Saeid Mollaei i blått under OS 2016. Foto: Mehr News Agency / Mehdi Zare (CC BY 4.0)
  • Tisdag 27 jul 2021 2021-07-27
E-post 751

TOKYO Den iranske judokan Saeid Mollaei förbjöds tidigare av landets regim att tävla mot israeler. Mollaei valde då att lämna Iran och började istället att tävla för Mongoliet. Nu är han silvermedaljist i OS.

Det var under världsmästerskapen i judo 2019 som Mollaei beordrades av företrädare för den iranska regimen att hoppa av tävlingen, rapporterar CNN. Detta för att undvika att ställas mot en israelisk motståndare.

Mollaei vägrade dock att följa regimens order. Något som senare fick honom att frukta för sin familjs säkerhet.

I augusti 2019 beviljades judobrottaren asyl i Tyskland och blev senare medborgare i Mongoliet.

Därefter har Mollaei tävlat under den mongoliska flaggan och i årets upplaga av Olympiska Spelen i Tokyo kom han ända fram till finalen där hans ställdes mot japanen Takanori Nagase i 81-kilosklassen.

 

Den naturaliserade mongolen räckte dock inte till hela vägen och förlorade finalen mot Nagase.

Iranska atleter har länge förbjudits från att tävla mot israeler. Anledningen till det är att den iranska regimen vägrar att erkänna staten Israel, skriver CNN.

Algerier vägrade

Tidigare under OS-turneringen meddelade den algeriske judokan Fethi Nourine att han hoppar av tävlingen. Detta efter ha lottats mot israelen Tohar Butbul i 73-kilosklassen, om han skulle gå vidare till en andra omgång.

– Vi jobbade hårt för att nå OS. Men Palestinas kamp är viktigare än allt det här, säger han till algerisk tv, enligt TT.

Det är inte första gången som algeriern vägrat att möta sin israeliske motståndare. Under VM 2019 ska han ha dragit sig ur tävlingen av exakt samma skäl.

Internationella Judoförbundet (IJF) har valt att tillfälligt stänga av Nourine samt hans tränare Amar Benikhlef, som gav liknande uttalanden. I ett pressmeddelande skriver förbundet att ytterligare straff kan tillkomma.

Algeriet har efter IJF:s beslut valt att skicka hem de båda judoherrarna, enligt Expressen.

Läs även: Våg av antisemitiskt hat: ”Våldta deras döttrar”

Läs även: Göran Persson om SSU:s antisemitism: ”Stark influens ifrån Mellanöstern”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag