Göran Persson om SSU:s antisemitism: ”Stark influens ifrån Mellanöstern”

Göran Persson. Foto: Skärmdump från DN
  • Onsdag 12 maj 2021 2021-05-12
E-post 302

SVERIGE Före detta statsminister Göran Persson sörjer att antisemitismen har fått ett fäste i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU och kopplar det till attityder som har förts över från Mellanöstern.

I en lång intervju för Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski berättar Göran Persson om sitt engagemang kring Förintelsen, Israel och antisemitismen i samhället. Problemen med judehat inom SSU i Malmö kommer på tal.

Läs även: ”Krossa sionismen” skanderar SSU:arna med Ilmar Reepalu i spetsen

– Jag känner stor sorg, och särskilt gäller det det som har hänt i Malmö och händer i Malmö, säger Persson.

Wolodarski: Vad är det som har hänt i Malmö?

– Jag tror att du har fått in i Malmös SSU-grupper en väldigt stark influens ifrån Mellanöstern, där man har haft staten Israel som sin främsta fiende, säger den före detta statsministern.

– Och så har motståndet till staten Israel blivit någonting som har övergått i antisemitism där det har blivit ”de där judarna”, och så har man hängt på det ena invektivet efter det andra. Det är väldigt mycket kopplat till Mellanösternfrågan.

– Det finns stor anledning till självkritik, och det finns stor anledning att inse att det här inte bara kommer att handla om Malmö. Det kan handla också om andra platser i Sverige eller i Europa, säger Göran Persson.

Läs även: Så svarar SAMTLIGA partiledare om SSU-skandalen

Läs även: Göran Persson: Begränsa välfärden för migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag