Pelle Zackrisson: Dags att ansvariga får sparken

Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Söndag 8 sep 2019 2019-09-08
E-post 2412

KRÖNIKA Sverigedemokraterna höll kampanjmöte i Stenhagen och möttes av stenkastning. Polisen – som på förhand visste om att SD skulle dit – lät stenkastningen pågå. Det är en skandal och ansvariga chefer inom polisen bör få sparken eller omplaceras, skriver Pelle Zackrisson, redaktionschef.

Under lördagen möttes Sverigedemokraterna av stenkastning när man kampanjade mot ett planerat bygge av ett islamiskt center i stadsdelen Stenhagen i Uppsala.

Läs även: Polisen stod och tittade på när kriminellt gäng kastade stenar på politiker i Uppsala

Att ett parti – i det här fallet Sverigedemokraterna – inte kan bedriva kampanjverksamhet utan att bli angripet är illa. Men det som gör händelsen i Stenhagen på lördagen riktigt illa, en fullständig katastrof, är polisens agerande – eller snarare ickeagerande – mot de som kastade sten.

Polisen visste på förhand att Sverigedemokraterna skulle till Stenhagen eftersom att Sverigedemokraterna sökt tillstånd för att vara där.

Simon Alm, gruppledare för SD i Uppsala, har berättat hur boende i Stenhagen som kom fram till honom berättade hur området där SD ställt upp sitt tält var en samlingsplats för kriminella gäng i Stenhagen.

Trots det var inte polisen på plats när SD ställde upp sitt tält på lördagen. Enligt Simon Alm ringde man omgående efter polis när de första hoten kom. Men innan polis var på plats hade de första stenarna redan slängts. Simon Alm har uppskattat att det tog ungefär 20 minuter för polisen att komma till platsen.

Väl på plats gjorde polisen – inget. Ja, bortsett från att ropa åt de som kastade sten att sluta. Det är ett skämt.

Det är uppenbart att polisen i Uppsala har tappat kontrollen på Stenhagen. Trots att man var på plats fortsatte stenar att kastas. Gänget ignorerade helt sonika polisen. Som lök på laxen, den ultimata förnedringen, kastade gängen även sten på polisbussen. Ett enda stort långfinger åt polismyndigheten och dess auktoritet.

Kallades förstärkning in? Kom det någon piket? Insatsstyrka? Glöm det. Självklart gjordes det inga gripanden.

Efter en stund åkte istället polisen från platsen, och SD fick ringa efter dem igen för att få något slags skydd.

Polisens våldsmonopol sattes ur spel den här lördagen i Stenhagen, i stället överläts makten åt kriminella element. Det är oförlåtligt.

I Sverige är det sällan som det utkrävs ansvar och att chefer som brister får ta konsekvenserna. Om inte de ansvariga cheferna för polisen i Uppsala kan ge en bra förklaring till varför man inte skyddade SD:s möte i Stenhagen, varför inte de skyldiga stenkastarna inte greps, varför man tillät stenkastning mot den egna polisbussen, då ska de ha sparken.

Det är inte bara Uppsalas polischefer som ska sitta löst. Även högre upp bör ansvar utkrävas, och då gäller det naturligtvis inte bara skandalen i Stenhagen.

Regionpolischefer ska ges en viss tidsrymd för att nå resultat. Gör de inte det, då bör någon annan ges möjlighet. Det samma gäller rikspolischefen, och naturligtvis, justitieministern.

En sak är klar. Det som hände i Stenhagen i Uppsala den 7 september får helt enkelt inte ske igen.

Stöd Nyheter Idag

Gillar du vad du läser?

Bli prenumerant så stöder du en alternativ röst i svensk media.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag