Pengar saknas för att vårda svårt sjuka barn – blir liggande i timmar

Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Holger Ellgaard
  • Måndag 3 nov 2014 2014-11-03
E-post 403

STOCKHOLM Specialistsjuksköterskor på Astrid Lindgrens barnsjukhus avslöjar i ett utspel på SvD att det är kraftig brist på personal vilket leder till att svårt sjuka barn far illa.

Den primära bristen som pekas ut är att det, trots en stor befolkningsökning de senaste åren, inte anställts personal för att täcka upp för det extra behov som uppstått. Detta har, i kombination med kortsiktiga ekonomiska lösningar, har lett till de sjuksköterskor som har mer erfarenhet fått ta ett allt tyngre ansvar. Samtidigt är ingångslönerna för en nyutbildad sjuksköterska alldeles för låga hävdar författarna.

Svårt sjuka barn far illa

Situationen är så allvarlig att barnens vård inte kan garanteras längre.

–  Att små väldigt sjuka barn blir liggandes i timmar i väntan på plats på vårdavdelning, eller hemskickade utan operation, är avvikelser som redan sker dagligen, skriver specialistsjuksköterskorna.

För att åtgärda situationen föreslås ökade resurser och bättre personalpolitik som en lösning på de allvarliga problem som präglar svensk sjukvård.

Enligt befolkningsprognoser så ökar Stockholms invånare med rekordfart. Huvudorsaken uppges vara inflyttning från övriga delar av världen. Det enda som står i vägen för en ännu större ökning är bostadsbristen som råder.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag