Personer med utländsk bakgrund majoritet bland brottsmisstänkta

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 7 dec 2019 2019-12-07
E-post 1843

58 procent av alla brottsmisstänkta har utländsk bakgrund enligt en ny rapport. Rapporten visar också att ej folkbokförda personers andel av brottsmisstankarna ökat kraftigt, från 3 procent på 80-talet till 13 procent idag.

En majoritet av alla registrerade brottsmisstankar riktas nu mot personer med utländsk bakgrund, enligt Göran Adamson, docent i sociologi, som uppdaterat Brå:s senaste rapport om brott utifrån etnisk bakgrund från 2005 i rapporten Invandring och brottslighet – En datauppdatering för 2000-talet.

I en debattartikel i Göteborgsposten skriver Adamson att han uppdaterat den tidigare rapporten med data från Brå och SCB som sträcker sig fram till 2017.

Ademsons rapport visar att personer med utländsk bakgrund för första gången står för en majoritet av registrerade brottsmisstankar på 58 procent, samtidigt som gruppens andel av befolkningen är 33 procent.

I Brå:s rapport om brottslighet och etnicitet från 1996, som tar upp perioden 1985-1989, stod personer med utländsk bakgrund för 32 procent av alla brottsmisstankar. I den följande rapporten från 2005, med data från perioden 1997-2001, hade andelen ökat till 46 procent.

Enligt Adamson består den senaste ökningen ”nästan uteslutande på att att de nu utgör en större andel av vår befolkning.”

Läs även: Janne Josefsson om dömda för bidragsbrott: 70 procent är invandrare

Andelen brottsmisstänkta med utländsk bakgrund varierar mellan brottskategorier. I kategorin ”Mord, dråp, och misshandel med dödlig utgång” har andelen skäligen misstänkta personer med utländsk bakgrund ökat från runt 42 procent i slutet av 1980-talet till 73 procent år 2017. I kategorin ”Misshandel” har andelen med utländsk bakgrund ökat från 34 procent till 63 procent.

Ett trendbrott noteras i kategorin ”Våldtäkt” där andelen brottsmisstänkta med utländsk bakgrund sjunkit trots att gruppens andel av befolkningen ökat, från ungefär 60 procent i början av 2000-talet till 56 procent år 2017.

En kategori vars andel brottsmisstänkta ökar kraftigt är ”Ej folkbokförda”. Här ingår illegala invandrare, asylsökande, utländska inbrottsligor och tillfälliga besökare. Gruppens andel av brottsmisstänkta har ökat från runt 3 procent under andra halvan av 80-talet till 13 procent 2013-2017.

Då gruppens andel av den totala befolkningen fortfarande är väldigt låg ”tyder siffrorna på att brottsbenägenheten inom gruppen är betydande” skriver Adamson.

Nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji har hjälpt Adamson med studien. Sanandaji konstaterar på sin Facebooksida att Adamsons studie är en seger för upplysningsidealet.

”Politisk korrekthet för med sig kunskapsfientlighet, men upplysningsideal backar inte inför pöbelns försök att misstänkliggöra vetenskap”, skriver Sanandaji.

Göran Adamsons rapport finns tillgänglig i sin helhet här. 

Läs även: Aftonbladets granskning visar: 99 av 112 gruppvåldtäktsmän har utländsk bakgrund

Läs även: Utländska ligor stjäl nio av tio bilar i Sverige – inte olagligt att föra stöldgods ur landet

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag