Utländska ligor stjäl nio av tio bilar i Sverige – inte olagligt att föra stöldgods ur landet

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 2 nov 2019 2019-11-02
E-post

Nio av tio bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner som stjäls i Sverige stjäls av utländska ligor. Men Tullverket kontrollerar sällan fordon på väg ut ur landet, samtidigt som det inte ens är olagligt att föra stöldgods ut ur Sverige.

90 procent av alla stulna bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige stjäls av utländska stöldligor, rapporterar Dagens Nyheter.

Läs även: LARMET: ”Vi har tröttnat på att inget görs för att hejda de internationella stöldligorna”

Uppgifterna kommer från en rapport av polisens Nationella operativa avdelning, NOA. Mycket av stöldgodset fraktas snabbt ut ur landet, och fordon kontrolleras sällan vid gränspassager då Tullverket prioriterar kontroll av fordon som reser in i landet framför de som reser ut.

Enligt DN visar statistik att Tullverkets personal endast lägger två procent av arbetstiden på att kontrollera fordon på väg ut ur landet.

Dessutom är det i dag inte brottsligt att föra ut stöldgods ur Sverige, varför Tullverket inte har rätt att gripa personer med stöldgods på väg ut ur landet, uppger P4 Blekinge.

Utländska ligor ligger även bakom 50 procent av alla bostadsinbrott i Sverige enligt NOA:s beräkningar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag