”Pinnjakt” på Migrationsverket bakom hög invandring

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Torsdag 9 feb 2023 2023-02-09
E-post

Anställda på Migrationsverket uppmanas ägna sig åt så kallade ”pinnjakt” där man avslutar så många ärenden som möjligt så snabbt som det är möjligt, vilket i praktiken leder till att många uppehållstillstånd beviljas på felaktig grund. Detta då det är lättare att bevilja flyktingstatus än att avstå, rapporterar tidningen Fokus i ett reportage om Migrationsverket.

Kulturen etablerade sig när Dan Eliasson var Migrationsverkets generaldirektör mellan 2007 och 2011 enligt Fokus uppgifter.

– Jag kommer aldrig att bli upprörd över ett felaktigt beviljat uppehållstillstånd, sade Eliasson på ett möte år 2009 enligt mötesanteckningar.

– Vi kan inte hålla både tidsmålen och kvalitet. Vi måste välja. Beställaren (Alliansregeringen) har sagt att tidsmålen måste hållas. Beställaren får vad beställaren betalar för. Om det leder till att vi beviljar fler uppehållstillstånd så ser jag inga problem med det, fortsatte Eliasson.

Läs även: Bögklubbens missnöje efter Dan Eliassons besök på Gran Canaria: ”Dricksar dåligt”

”Pinnjakten” på Migrationsverket förvärrades när Migrationsverket år 2013 beslutade att alla asylsökande från Syrien skulle få permanent uppehållstillstånd.

– Det kom människor som kallade sig syrier från världens alla hörn, säger Anna Högberg, som tidigare arbetade som handläggare på Migrationsverket, till Fokus.

– I efterhand har vi kunnat notera att många som påstod sig vara syrier, inte alls var det. Konsekvenserna för samhället är enorma, vi vet egentligen inte bakgrunden på många som vi har beviljat uppehållstillstånd. Viktiga utredningsmoment har försummats, fortsätter hon.

Migrationsverkets pinnjakt nådde sin kulmen under migrantkrisen 2015, när omkring 160 000 personer fick uppehållstillstånd i Sverige.

Läs även: Migrationsverkets generaldirektör: Invandringen kommer minska om Tidöavtalet genomförs

Sedan dess har samtliga regeringen, både de rödgröna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som regerade fram till regeringskrisen 2021, den följande socialdemokratiska minoritetsregeringen och den blågula regering där Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna regerar med stöd av Sverigedemokraterna alla haft som uttalad ambition att minska invandringen.

Ändå har pinnjakten bland de anställda på Migrationsverket fortsatt enligt uppgift till Fokus.

– Den fortgår ännu såvitt jag vet, inte bara för de anställda individerna, utan för hela avdelningar. Chefer på alla nivåer behövde visa uppåt hur många ärenden de klarade av, säger Anna Högberg till tidningen.

Nyligen har migrationsminister  Maria Malmer Stenergard (M) sagt till TT att utredningar behövs för att kunna skära ned på invandringen till Sverige.

– Men när de får genomslag är jag övertygad om att vi kommer att se en drastiskt minskad invandring, vilket är helt nödvändigt för att klara integrationen, säger Malmer Stenergaard.

Läs även: Åtstramning av invandringen dröjer – behöver tillsätta utredningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag