Åtstramning av invandringen dröjer – behöver tillsätta utredningar

Bild: Sveriges riksdag/FT Bild
  • Onsdag 8 feb 2023 2023-02-08
E-post 0

Det här året väntas en lika stor asylinvandring ske till Sverige som i fjol. Detta trots regeringens löften om en drastisk åtstramning, rapporterar TT.

Runt 16 000 asylsökande tros anlända till svensk mark i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Nästa år tros en lika stor andel komma.

Det innebär en lika stor asylinvandring som förra året, då antalet asylsökande ökade med över 5 000 personer i jämförelse med 2021.

– Det är fortfarande alldeles för högt, och det visar att politiken i Tidöavtalet verkligen behövs, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till TT.

Anledningen till att det paradigmskifte som Tidöpartierna utlovat tar sin lilla tid är att regeringen behöver tillsätta utredningar för de förändringar man planerar att genomföra.

– Men när de får genomslag är jag övertygad om att vi kommer att se en drastiskt minskad invandring, vilket är helt nödvändigt för att klara integrationen, säger Malmer Stenergaard.

Hon tillägger att flera av de här utredningarna kommer att skrida till verket under våren.

Läs även: ”I princip omöjligt” att utvisa brottslingar till Afghanistan och Somalia enligt SVT

Läs även: Sverige sämst i Norden på att ta hand om ukrainska flyktingar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag