Piratpartiet kritiska till att Sunde är gripen

  • Måndag 2 jun 2014 2014-06-02
E-post 0

INTEGRITET I helgen rapporterade flera medier att Peter Sunde, känd från fildelningssajten ”The Pirate Bay”, blivit gripen av polis utanför Malmö. Detta möter kritik från Piratpartiets partiledare Anna Troberg som i ett pressmeddelande kräver svar från upphovsrättsindustrin.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg vill ha ett svar från upphovsrättsindustrin på frågan om hur man ska kunna lagföra fildelare utan att övervaka och kränka människors integritet, detta med bakgrund av att Peter Sunde nu blivit gripen av polis.

– De som förespråkar jakt på fildelare rullar ut röda mattan för ett totalt övervakningssamhälle som drabbar alla oavsett om vi fildelar eller ej. Det går inte att stoppa fildelning med mindre än att någon någonstans vet exakt vad vi alla skickar och tar emot med våra datorer. Det är en enorm integritetskränkning, säger Anna Troberg i ett pressmeddelande.

Vill se andra lösningar än jakt på fildelare

I pressmeddelandet skriver Piratpartiet att jakten på fildelare är samhällsfarlig och att den leder till ett övervakningssamhälle. Istället för att övervaka vem som gör vad på internet, vill Piratpartiet se andra lösningar på upphovsrättsfrågan.

– Vi pirater har givit bra svar på frågan om hur kulturskapare ska få betalt i över tio år. Det faktum att pengarna fortfarande strömmar in till upphovsrättsindustrin bevisar att vi har haft rätt hela tiden. Nu är det dags för upphovsrättsindustrin att svara på frågan om hur de tänker upprätthålla en acceptabel integritetsvälfärd samtidigt som de kräver full insyn i våra privatliv för att jaga fildelare. Vi har under alla dessa år ställt den frågan och aldrig någonsin fått ett ordentligt svar, avslutar Anna Troberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag