Polisen: Inga tecken på att någon kastat in brandbomb i asylboende

Asylboendet utanför Munkedal i lågor. Foto: Räddningstjänsten
  • Fredag 30 okt 2015 2015-10-30
E-post 4735

MUNKEDAL Det finns inget som tyder på att förra veckans brand i ett asylboende i Munkedal anlagts av någon utomstående, det säger kriminalkommissarien Thord Haraldsson till Nyheter Idag. – Vi har kollat rutor och sådana saker, säger han.

Thord Haraldsson uttalade sig för media tidigare i veckan och berättade då att branden på asylboendet, där ett 15-tal migranter bodde när branden bröt ut, startade inomhus. För Nyheter Idag berättar han att det inte finns något som tyder på att någon kastat in något brännbart i lokalen.

– Vi har kollat rutor och sådana saker och vi har inte sett att det är något som kastats in. Det har brunnit inifrån och ut, men hur det har börjat vet vi inte, säger han.

Han säger samtidigt att det inte är omöjligt att någon utomstående tagit sig in i lokalen, anlagt branden och därefter sprungit därifrån igen.

– Att det börjar inne säger varken det ena eller andra för vad jag förstår har man haft ganska fritt tillträde till lokaliteterna, säger han.

Enligt Haraldsson startade branden i ett gemensamhetsutrymme som alla 15 asylsökande hade tillträde till. Nu ska polisen ta hjälp från Nationellt forensiskt centrum för att ta reda på vad som orsakade branden.

– Det kommer att komma experter från NFC och titta på vissa saker, berättar Haraldsson.

Branden på asylboendet i Munkedal fick stort utrymme i svensk media förra veckan då det målades upp som ett attentat mot ett asylboende utfört av rasister. Tidigare har flera bränder mot planerade asylboenden fått stor medial uppmärksamhet, men de attentaten har då riktats mot tomma lokaler där det ännu inte bor några asylsökande migranter.

Under veckan har flera tidningar spekulerat i att branden uppstått på grund av vårdslöshet från de asylsökande. Bland annat har GP skrivit om att migranterna blockerat brandlarm på asylboendet för att kunna röka som de vill inomhus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag