Polisen: Kvinnor tillåts inte rösta i utsatta områden

Foto: CC Bengt Nyman / Wikimedia Commons
  • Onsdag 14 mar 2018 2018-03-14
E-post 1120

SVERIGE I tidigare val har kvinnor i utsatta områden hindrats från att rösta. Det säger polisen som inför årets val kommer att lägga extra kraft på att säkerställa dessa områden.

I år är det val den 9 september. Polisen och Säpo har ansvar för att det ska fungera på ett tryggt och säkert sätt. I tidigare val har det dock visat sig att kvinnor från vissa områden hindras att göra sina röster hörda. Det säger polisens kommenderingschef för valet 2018, Stefan Hector.

– Jag vill inte göra problemet större än vad det är för vi kan inte bedöma det. Men vi har noterat att man vid vissa tillfällen, i olika städer, i olika val, har sökt hindra människor från att rösta, säger han till Aftonbladet.

– Det kan röra sig om kvinnor och om meningsmotståndare.

Man ska känna sig säker

Utan att kunna säga något om problemets omfattning och detaljer kring specifika händelser – av sekretesskäl – konstaterar Stefan Hector att det förekommer. Polisen ska dock förhindra att det sker igen det här valåret.

– Var och en ska kunna känna sig säker att rösta, säger Hector till Aftonbladet.

– Vi kommer att lägga särskild kraft vid att säkerställa opinionsbildning och valets genomförande i utsatta områden, säger han till TT.

Polisen har definierat ett utsatt område som ”ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället”. Förra året kom en rapport från myndigheten som visar att Sverige har totalt 61 utsatta områden och att de flesta finns i de tre storstäderna.

Läs även: ”Vi vet var du bor”: Poliser hotas i utsatta områden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag