”Vi vet var du bor”: Poliser hotas i utsatta områden

Poliser i norra Botkyrka. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 30 jun 2017 2017-06-30
E-post 459

STOCKHOLM Poliser som arbetar i särskilt utsatta områden upplever en allt tuffare arbetsmiljö. Våld och hot om våld har blivit vanligt förekommande. Det berättar Sveriges Radio som talat med poliser i tjänst.

Sveriges Radio har talat med områdespolisen Aleksandar Jeremic som arbetar i södra Stockholm. När han talar med SR befinner han sig i Alby, ett område som nyligen kom att ingå i den växande gruppen av ”särskilt utsatta områden”.

– Det finns en komplexitet med att jobba här. Nu är vi två bilar, det är ganska mycket personal, vi måste ofta lämna en polis som vaktar våra bilar så vi inte får däcken skurna eller sönderslagna. Det är ofta stenkastning, bangers och smällare, säger han.

– Vi gör så gott vi kan för minimera de riskerna.

Polisens nationella huvudskyddsombud Emma Cronberg förklarar att även hennes bild är att det blivit tuffare för poliser ute i tjänst. Det är inte i första hand antalet incidenter som oroar, utan att arbetsmiljön har blivit tuffare.

– Det är hot om våld eller förtäckta hot. De nämner väl att man vet var man bor och sådana saker. Det är förtäckta hot, förklarar Jeremic som arbetar ute i fält.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag