Polisen ljög om bombhot – hyllade insats som aldrig skedde

Bild: Google maps.
  • Torsdag 9 sep 2021 2021-09-09
E-post 638

UDDEVALLA Polisen i Uddevalla får hård kritik sedan det framkommit att man skönmålat polisens insats under ett bombhot mot Uddevalla tingsrätt. I ett eget pressmeddelande skrev polisen att man inledde en insats som ledde till att en misstänkt förövare kunde gripas. I själva verket avfärdade polisen bombhoten, och mannen som greps överlämnade sig själv avslöjar Bohuslänningen.

I ett pressmeddelande den 2 september skriver polisen i Uddevalla att det inkommit ett bombhot mot Uddevalla tingsrätt. Enligt polisens egen beskrivning tog man ”hotet på allvar och inledde en insats för att säkra platsen och gripa förövare”.

Vid 15-tiden grips en man i 30-årsåldern i tingsrättens lokaler som misstänkt för bombhotet, detta ”efter ett välkoordinerat initialt arbete” av polisen enligt pressmeddelandet.

– Polisen har varit på tårna och varit tidiga i utredningen och lyckats gripa en person, sade polisens presstalesperson Hans Jörgen Ostler till P4 Väst.

Läs även: Polisen påstod att blixt orsakade kyrkobrand – backar efter nya uppgifter

Nu avslöjar Bohuslänningen att någon polisinsats överhuvudtaget aldrig skedde den 2 september. Enligt Bohuslänningen ska polisen ha avfärdat bombhotet redan på telefon, uppgifter som bekräftas av både polis och tingsrättens personal.

I själva verket överlämnade den 30-åriga mannen sig själv till polis. Han befann sig i tingsrättens lokaler då han  stod åtalad i ett brottmål samma dag som tingsrätten bombhotades. När han infann sig i tingsrättens lokaler efter evakueringen stoppades han i säkerhetskontrollen.

– Han hade två knivar på sig som han lämnade över självmant när han tänkte gå in. Vi fick kontakta polisen som kom och upprättade en anmälan. Ett tag senare kom mannens försvarsadvokat och berättade att han även gjort sig skyldig till bombhotet, och vi fick kontakta polisen igen, berättar Andreas Strandberg, ordningsvakt på Uddevalla tingsrätt, för Bohuslänningen.

Stefan Holgersson, polis och polisforskare, säger till Bohuslänningen att det blir allt vanligare att polisen skönmålar sitt arbete.

–  Jag har i många år tittat på polisens sätt att kommunicera och jag anser att det bara blir värre och värre. Ser man det krasst bör man tyvärr betrakta information från polisen som från vilket produktsäljande företag som helst, säger Holgersson.

Holgersson menar att det är ett demokratiskt problem att polisen skönmålar sitt arbete och mörkar uppgifter i sin kommunikation.

– Ur ett demokratianseende är detta väldigt problematiskt när en myndighet äger informationen. Ibland sållas det bland det polisen för vidare, ibland mörkas det och det finns hela tiden en strävan att skönmåla. Det säger även personal internt som jag har pratat med, säger Holgersson till Bohuslänningen.

Maria Randsalu, biträdande kommunikationschef för polisen i region väst, säger till Bohuslänningen att det är ”jättebra” att skönmålningen av insatsen mot bombhotet uppmärksammas.

– Om vi på något sätt har varit otydliga så är det jättebra att det uppmärksammas. Har vi brustit kommer vi ta upp det under nästa möte för att förbättra för att det inte ska hända igen.

Läs även: En död av stickskador efter gängbråk – polisen mörkar

Läs även: För få anmäler hatbrott – polisen höjer kompetensen med föreläsningar om rasism och hbtq

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag